NRK Meny
Normal

Beaivváš om statsbudsjettet 2015: – Hva vil Regjeringen med samisk scenekunst?

Statsbudsjettet for 2015 gir ingen svar i forhold til nytt teaterbygg for Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš. Nå vil teaterledelsen be Stortinget avklare hvordan Norge skal skape en hjemmebane for samisk kunst og kultur i nordområdene.

Lene Hansen og Haukur J. Gunnarsson

Stŧreleder Lene Hansen og teatersjef Haukur J. Gunnarsson i Beaivváš samiske nasjonalteater

Foto: Marte Lindi / NRK

– I dag er vi verken glad eller skuffet. Vi er derimot spørrende: Hva vil Regjeringen med samisk scenekunst? Og hvordan blir saken omtalt når Stortingets kulturkomite avgir sin innstilling i november, sier styreleder Lene Hansen og teatersjef Haukur Gunnarsson.

Øverst på prioriteringslista

I 2014 har teateret satt byggesaken øverst på sin prioriteringsliste. Det er utarbeidet en omfattende søknad med en bred begrunnelse for hvorfor Norge i Grunnlovsåret 2014 bør gi grønt lys for et forprosjekt som skal gi landet et nytt nasjonalteaterbygg. Det forrige nasjonalteateret ble bygd i 1899 på Karl Johan i Oslo. Det neste bør komme i Kautokeino.

– Vi var glad da et enstemmig Sameting i vår stilte seg bak ønsket om et eget nasjonalteater-bygg. De gjorde et meget tydelig og forpliktende vedtak i vår. I høst bør Stortinget gi Sametinget en respons, sier styreleder Lene Hansen.

– En skam for det samiske folk

Teateret er en av de få nasjonale samiske kulturinstitusjonene til det samiske folket i Norge.

Teatersjef Haukur J. Gunnarsson har tidligere sagt at det er flaut å vise det samiske nasjonalteatrets nåværende lokaler til sine gjester.

– Det er pinlig for det samiske nasjonalteatret. Vi jobber jo med å vise kunst. Vi skal skape en spesiell stemning blant publikum. Det skal være noe spesielt ved å komme til teatret. Og så er det så nedsarvet. Det synes jeg er flaut.

Samisk nasjonalteater med elendige lokaler