Hopp til innhold

Fra Oslo til sauebonde i en utkant av Tana

Helga Pedersen har forlatt rikspolitikken i Oslo etter 12 år og begynt som sauebonde i Tana. Hun har allerede erfart at overgangen ikke er bare lett.

Helga Pedersen

FORNØYD: For Helga Pedersen var det viktigste at barna skulle få vokse opp i Finnmark.

Foto: Bård Wormdal

Arbeiderpartipolitikeren har bosatt seg med familie i Vestertana, med en halv times kjøring på dårlig vei til skole – og enda lengre til butikk.

Nært sjøen i Gargogeachi i enden av en smal grusvei har familien kjøpt en gammel fiskerheim med fjøs som det fortsatt gjenstår en god del oppussing av.

Flyttelasset sørfra har ennå ikke kommet nordover, men gårdsarbeidet er Pedersen allerede i gang med.

– Man lærer litt hver dag. Jeg har vært ut på jordet og plukket tuster og sånt. Jeg har lært at jeg må nok trene litt styrke og komme meg i form hvis det her skal gå bra uten skader, sier hun og humrer.

Passer sauer

LÆRER: Helga Pedersen sier hun lærer litt hver dag i sitt nye liv som sauebonde.

Foto: Bård Wormdal

Ønsker voksenopplæring

Helga Pedersen håper Tana videregående skole starter med voksenopplæring for bønder i høst. Blir det et tilbud ved skolen så melder hun seg på.

Oppgaven er å skjøte 150 vinterfora sau, et sauehold som er målsettingen for å gi et passelig lønnsinntekt. Det er et kraftig hopp fra 44-åringens tidligere liv som toppolitiker i Arbeiderpartiet. Ifølge henne selv har hun ingen andre jobbplaner.

Rask karriere

Tilbake i 2001 begynte Pedersen som personlig rådgiver i Nærings- og handelsdepartementet, bare 28 år gammel, etter utdannelse blant annet i Frankrike. Det skulle bli starten på en rask og bemerkelsesverdig karriere som heltidspolitiker.

To år etter ble hun fylkesordfører i Finnmark. I 2005 overtok Pedersen som fiskeriminister, en funksjon hun hadde i fire år.

Helga Pedersen synes det er godt å komme tilbake til Finnmark.

GODT: Helga Pedersen synes det er godt å være tilbake i Finnmark igjen.

Foto: Bård Wormdal

De siste åtte årene har Helga Pedersen vært innvalgt på Stortinget, og har i perioden 2007 til 2015 vært nestleder i Arbeiderpartiet.

– Den største likheten mellom politikken og det å drive et gårdsbruk, er at det er fryktelig mye arbeid. Den største forskjellen er at her brenner ikke alt sånn på minuttet. Livet i politikken er preget av veldig mange tidsfrister. Både internt i partiet, Stortinget og ikke minst journalister som får hjerteinfarkt hvis du ikke svarer innen deres deadline.

Nei til heltidspolitikk

Helt borte fra politikken klarer hun ikke å holde seg. Pedersen ønsker å være aktiv i Tana Arbeiderparti, og skal bidra i høstens valgkamp. Ifølge henne selv skal heltidspolitikken nå få ligge i minst 10 til 15 år framover. Helga Pedersen vet ikke om hun kommer til å savne noe av livet som toppolitiker i Oslo.

– Nå er vi veldig innstilt på at det er her vi er. Det som har vært har vært. Oslo-byen ligger nå der hvis man har lyst å ta seg en tur, sier Helga Pedersen.