NRK Meny
Normal

Aili mer populær enn Helga

Over halvparten av velgerne mener NSRs Aili Keskitalo er den beste presidentkandidaten i Sametinget. – Jeg har likevel et meget godt utgangspunkt, sier Ap-rival Helga Pedersen.

Helga Pedersen og Aili Keskitalo

BLIR DET HELGA MOT AILI?: For Aps Helga Pedersens (t.v.) del gjenstår det ennå å vinne kampen om sametingspresidentkandidaturet i eget parti. Aili Keskitalo har derimot takket ja til gjenvalg som presidentkandidat for NSR, og det er ikke fremmet motkandidater mot henne på NSRs landsmøte som pågår denne helgen.

Foto: Bjørn Sigurdsøn (NTB Scanpix) / Pressefoto (Sametinget)

– Dette er selvfølgelig veldig gledelig. Jeg er takknemlig, spesielt siden jeg ønsker å bli gjenvalgt som sametingspresident, sier Aili Keskitalo (NSR).

Mer enn halvparten av velgerne mener Keskitalo er best egnet til å lede Sametinget.

Rundt en av fem mener derimot at Helga Pedersen (Ap) er den beste kandidaten.

Dette viser en meningsmåling som Sentio Research Norge har utført for NRK.

Laster innhold, vennligst vent..

Stolpediagrammet viser prosentandeler av et representativt utvalg av 600 velgere, som er oppførte i Sametingets valgmanntall.

– Helga har nok en vei å gå

– Dette kan bety at mange mener jeg fører en bedre samepolitikk enn den Helga Pedersen står for – spesielt knyttet til samiske rettigheter, sier Aili Keskitalo.

– Det kan også bety at mange mener jeg fyller sametingspresidentrollen veldig godt. Det er oppmuntrende, tillegger hun.

– Er du overrasket av at Helga Pedersen får 22 prosents oppslutning?

– Hun er jo en profilert rikspolitiker. Men dette viser nok at hva gjelder samepolitikk så har hun fortsatt en vei å gå, svarer sametingspresidenten.

– Aili er dyktig, men...

– Aili Keskitalo er en dyktig politiker. Hun får anerkjennelse for arbeidet hun har gjort, og det er høyst fortjent, sier Helga Pedersen, men tillegger:

– Det kan virke som at det er stor avstand mellom Keskitalo og meg. Men – det hører med at jeg ikke er nominert som sametingspresidentkandidat – ennå.

Pedersen bemerker at hun kan bli valgt til Aps presidentkandidat om noen uker på partiets nominasjonsmøte til sametingsvalget.

– Det å ikke være nominert, men samtidig ha større oppslutning enn mitt eget parti fikk i oppslutning under forrige valg; det er et meget godt utgangspunkt, sier Pedersen.

Pedersen viser til sametingsvalget i 2013 da Arbeiderpartiet fikk en oppslutning på 20,8 på landsbasis (ekstern lenke).

David mot Goliat?

– Vi kommer til å fokusere på språk, kultur og vi ønsker å skape vekst og nye arbeidsplasser i samiske lokalsamfunn, sier Helga Pedersen.

– Vi kommer til å mobilisere, og jeg kommer til å jobbe hardt for at Ap vinner sametingsvalget og får presidentvervet, tillegger hun.

Nettopp Aps mobiliseringsevne er Aili Keskitalo spesielt obs på.

– Det er en stor utfordring for NSR som en liten samisk organisasjon, når hele det store Arbeiderpartiet igangsetter sitt valgkampmaskineri, sier Keskitalo, og tilføyer:

– Vi er kanskje det eneste samiske partiet som har en sjanse til å «matche» Arbeiderpartiet.

Frp-ere overrasker

I den samme Sentio-undersøkelsen fremkommer det også at 44 prosent av Frps velgere foretrekker Aili Keskitalo som sametingspresident, mot Helga Pedersen som får støtte fra 11 prosent av Frp-velgerne.

– Det overrasker. Jeg ville trodd at Arbeiderpartiets samepolitikk står mye nærmere Frps enn vår. Det stusser jeg litt over, sier sametingspresident Keskitalo.

Sametingsvalget i 2017 avvikles i hele Norge samtidig med stortingsvalget; mandag 11. september.