Hopp til innhold

Utvikle bedriften og tjene penger

I går ble "Dáhttu" kulturnæringsprogram startet også i Troms, og er dermed det andre programmet som starter. I alt 11 bedrifter var samlet til to dagers samling på Senter for nordlige folk i Manndalen i Nord-Troms.

11 bedrifter ønsker å satse

11 bedrifter i Troms i Dáhttu kulturnæringsprogram.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

"Dáhttu" skal oppmuntre utviklingen og samarbeid av de samiske kulturnæringene i Troms. Dette er første samling av i alt tre samlinger.

Ønsker utvikling og samarbeid

Leder for "Dáhttu"-kulturnæringsprogrammet, Tone Hegg

Leder for 'Dáhttu'-programmet, Tone Hegg har tro på alle de 11 bedriftene som er med i programmet i Troms.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

Leder for "Dáhttu" kulturnæringsprogrammet, Lone Hegg ønsker at bedriftene skal utvikle, samt at deltakerne skal kunne leve av bedriften sin. Vi ser likheter mellom dette og programmet som ble startet opp i Finnmark for vel ett år siden, sier Hegg. Hegg håper også at bedriftene kan samarbeide om produktene, samt å lage nye produkter.

Forskjellige bedrifter

Anne Gerd Eira syr samiskinspirerte produkter.

Anne Gerd Eira fra Lavanger ønsker å utvikle bedriften, slik at hun kan livnære seg med den.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

Det er både foto, duodji, turist og musikk bedrifter med i programmet i Troms. "Gea"-bedrift fra Lavangen syr samisk inspirerte produkter som interiørantikk, gardiner, putevarer, belter og barneklær. Bedriftseier, Anne Gerd Eira ønsker å utvikle bedriften til å bli lønnsom i fremtiden. Eira har til nå hatt en annen jobb ved siden av bedriften.

Etter første programdagen var Eira veldig possitiv til at hun skal lykkes med bedriften.

Leve av joik, fortellinger og salbmesang

Berit Alette Mienna tilbyr joik, salmer og fortellelinger.

Berit Alette Mienna vil lære markedsføring og samarbeid i kulturnæringsprogrammet.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

Berit Alette Mienna har prøvd å livnære seg med joik, fortellinger og salmesang i Tromsøby. Hittil har oppdragene vært mest i små plasser og ikke så mye i selve Tromsøby, sier Mienna. Hun deltar på kulturnæringsprogrammet for at hun skal få flere kontakter, samt å lære seg å markedsføre tilbudet hennes.

Kan sammenlignes med Finnmark

"Dáhttu" kulturnæringsprogrammet er i sluttfasen i Finnmark, og man kan sammenligne bedriftene i Troms og Finnmark sier leder Lone Hegg. De samiske kulturnæringsbedriftene i Troms virker spennende, og Hegg har tro på at de alle kan utvikles til å bli lønnsomme i fremtiden.

Programmets mål er få bedriftene motivert til å utvikle seg, og at eierne ser mulighet å kunne tjene penger på sin bedrift, sier Hegg. Vi ønsker også at bedriftene skal samarbeide om nye produkter og dermed også nå flere kunder. I gjennom de tre samlingene programmet tilbyr, skal deltakerne også få veiledning, sier Hegg.

Hør intervju med leder for "Dáhttu" kulturnæringsprogram:

Dáhttu-kulturnæringsprogram i Troms oppstart.

Korte nyheter

  • Máŋggas boikohttejit Freia

    Máŋga fitnodaga leat dán vahkku dieđihan ahte sii heitet vuovdimis Freia-buktagiid. Dáid gaskkas leat earret eará girdifitnodagat SAS ja Norwegian, Strawberry hoteallat ja Norgga turistasearvi (DNT).

    Sivvan boikohttemii lea ahte Ukraina antikorrupšuvdnaeiseváldi almmuhii dán vahkku čáhppeslisttu fitnodagain mat veahkehit ruhtadit ruošša stáhtakássa. Freia eaiggát Mondelez lea okta dain.

  • Øker bemanningen i kampen mot fiskesmugling

    Tollvesenet øker bemanningen ved Narvik/Bjørnfjell tollstasjon for å forhindre smugling av fisk over grensa, skriver Fremover.

    Smugling av fisk er et utbredt problem. Utenlandske turister har lov til å ta med seg 18 kilo hvitfisk ut av Norge, men hvert år stoppes mange turistfiskere med for mye fisk i bagasjen.

    For eksempel stoppet tollerne i Junkerdalen en bil med over 700 kilo fisk i mars.

    – Fisk er et satsingsområde for Tollvesenet, sier seksjonssjef ved tollstasjonen Reidar Krogstad til Fremover.

    Dersom du blir stoppet med for mye fisk på vei over grensa, er startboten på 8.000 kroner. Videre øker boten med 200 kroner per kilo.

    – Men det virker som om bøtene ikke svir nok. Det mest absurde er at noen av de som blir tatt, betaler bøtene kontant. Når de kan cashe ut på den måten, er det fristende å tro at de gambler på at de kan bli tatt. Jeg tør ikke tenke på hvor mye de som ikke har blitt tatt ellers, har fått med seg ut av landet, sier Krogstad til avisen.

    Filetbeslag på Bjørnfjell tollsted
    Foto: Narvik tollsted
  • Topp nummer 9 for Kristin Harila

    Klatreren Kristin Harila og Tenjen Sherpa nådde toppen av verdens åttende høyeste fjell i natt. Manaslu i Nepal rager 8163 meter over havet, og er fjell nummer 9 i Harilas verdensrekordforsøk. Nå gjenstår fem topper over 8000 meter. Harila og laget hennes har fire måneder på seg til å slå den gamle rekorden, men de har allerede annonsert at de vil gjøre det på vesentlig kortere tid – kun tre måneder i alt.

    Kristin Harila, her i Katmandu tidligere denne måneden, siktet mot verdensrekord.
    Foto: Niranjan Shrestha / AP