Hopp til innhold

Urfolk preger vinter-OL

Symbolet for de olympiske vinterleker i Vancouver 2010 blir en varde – en inukshuk på Inuktitut-språket – i de fem olympiske fargene.


Vancouver 2010 logo
Foto: www.vancouver2010.com

Inukshuk er et menneskeskapt landemerke laget av store steiner og steinheller plassert oppå hverandre.

Slike landemerker er vanligvis bygget på steder hvor det ellers er få andre landemerker og inukshuken skal derfor gjøre det lettere for menneskene å navigere i terrenget, forklarer Wikipedia .

Dette landemerket er først og fremst vanlig blant inuittene i det arktiske området i Alaska, Canada og Grønland.

Urfolk skal være synlig

OL-logoen for Vancouver 2010.

OL-logoen for Vancouver 2010.

Foto: HO / AFP

I begynnelsen av måneden var inuitt- og indianerledere samlet for at innvie de urfolkenes paviljong, som vil bli en viktig del av de olympiske vinterleker, melder knr.gl .

Den skal inneholde salgsboder, hvor det blant annet selges kunst og kunsthåndverk laget av canadiske indianere og inuitter. Man regner med at en liten offisiell inukshuk vil bli en god salgsvare. Den er allerede nå satt i produksjon.

Under de olympiske vinterlekene vil kunstnere arbeide i paviljongen. De skal vise publikum hvordan man skjærer skulpturer eller bygger en kajakk, og indianerne vil blant annet vise hvordan man skjærer ut en kano av en trestamme.


Korte nyheter

  • Mener totalmengden av tapt areal er for stor

    Planen med mengden av nedbygging framover i tillegg til mengden areal som allerede er bygd ned er alt for stor, sier Andreas Bjelland Eriksen (A), klima og miljøminister under stortingets spørretime i dag.

    – Mitt mål er ikke først å fremst å stoppe det gjennom å sette ned foten. Vi skal legge til rette for at vi fremdeles kan ha utvikling av lokalsamfunnene våre, men på en måte som sikrer naturen og dermed planlegge på en måte som sørger for at vi tar vare på den naturen vi har, sier Eriksen.

    Sofie Marhaug (R) i energi og miljøkomiteen stiller seg kritisk til målet å fortsette utbygging mens man tar vare på naturen, og viser til Miljødirektorates rapport som viser at tapet av areal i utbyggingsplanene framover er like stort som landets 100 største innsjøer.

    – Det er en politisk livsløgn at det går ann å ta vare på naturen samtidig som vi bygger den ned, sier Marhaug.

  • Bjørn skutt i Porsanger

    I dag morrest ble en bjørn skutt i Porsanger, skriver Ávvir.

    Miljødirektoratet har gitt dispensasjon til felling av bjørn i Porsanger kommune i perioden 7. mai til 13. mai.

    Fagleder i Statens naturoppsyn region 8, Pär Nilsen, opplyser til NRK at bjørnen ble skutt straks etter kl. ni i morrest sydvest for Garnisonen i Porsanger. Det var en ung hannbjørn på rundt 60 kg.

    Bakgrunnen til fellingstillatelsen er en henvendelse fra reinbeitedistriktene 16, 14A og 14.

    I tillegg søkte Lakselv og Brennelv beitelag om fellingstillatelse.

    Loga sámegillii

    Bjørn skutt i Porsanger
    Foto: Pär Nilsen / SNO
  • Samisk film til Australia

    I dag offentliggjorde Sydney International Film Festival at filmen Eallogierdu / Tundraens voktere skal vises på fesitvalen.

    Filmen er tidligere vist på Toronto International Film Festival, Tromsø International Film Festival og Santa Barbara International Film Festival.

    Gjeterhytte som er med i filmen Eallogierdu - Tundraens voktere
    Foto: Pressebilde / Freedom From Fear Stories