I romanen blir vi kjent med 17-årige Maren, hun har ingen venner og på skolen blir hun mobba og utstøtt av klassekamerater. Moren er alkoholisert og bytter mannfolk hyppig.
Maren har en 40-åring som «knullekompis», men han behandler ikke Maren så bra. Han vil ikke at folk skal vite noe om «forholdet» deres.
Med et slikt utgangspunkt blir ikke hverdagen til Maren en dans på roser. Boka inneholder alvorlige temaer som ungdom opplever i virkeligheten, som mobbing og spiseforstyrrelser.
Ungdomsspråket
Saia Stueng er 24 år gammel, og for henne var det viktig å skrive slik ungdommen snakker.
– Jeg ville ikke at det skulle bli for pedagogisk. Jeg har lest masse bøker men har mangla det litt røffe ungdomsspråket eller uttrykket.
– Du skriver i boka, og jeg siterer: «I fire år har han fått låne dåsa mi, men fortsatt behandler meg dårlig.» (Oversatt fra samisk).
– Ja, slik snakkes det i noen miljøer eller underground om du vil. Barn som vokser opp i miljøer hvor alkohol er mye i bildet, blant foreldre som ikke orker å dra på foreldremøter. Barnet blir isolert, og du kan jo tenke hva slags uttrykk de får høre gjennom oppveksten. Jeg ville være stemmen deres, forteller den ferske forfatteren i ukens «Studio Sápmi».
Boka er lett å lese, den kan minne litt om Elle Márja Vars sine klassikere «Kátjá» og «Buot ovddemus jápmet niegut».
I tillegg til Saia så gjester Mikkel Mathis Kemi «Studio Sápmi», han snakker om kroppsbygging og hvordan trening gir han selvtillit.
Ukens artist er Marja Mortensson.
GJESTER: Fra venstre: Marja Mortensson, Saia Stueng og Mikkel Mathis Kemi.
Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRKUkens «Studio Sápmi» kan du se her og på NRK1 søndag klokken 2325.