Hopp til innhold

Sápmis flaggbærer: – Jeg fikk frysninger gjennom hele kroppen

Ilden er tent og for 25. gang er Arctic Winter Games i gang. Søndag kveld kanadisk tid var det klart for åpningsseremoni.

Johan Ivvar Gaup

Joikeren Johan Ivvar Gaup var Team Sápmis flaggbærer under den offisielle åpningen av årets Arctic Winter Games.

Foto: Mattis Wilhelmsen / NRK

Nærmere 2000 unge utøvere fra ni arktiske områder har reist til Nordvestterritoriene i Canada. Det skal konkurreres i 20 forskjellige grener spredt over syv dager.

Denne gangen arrangeres lekene i to byer, Hay River og Fort Smith.

Arctic Winter Games 2018

I forkant av åpningsseremonien deltok alle utøvere på en parade langs gatene i Hay River. Team Sápmi var godt representert.

Foto: Biret Rávdná Eira / NRK

Stemningsfull åpningsseremoni

Arrangementet søndag kveld var utsolgt og salen var stappfull med publikum og utøvere. Johan Ivvar Gaup hadde æren av å være flaggbærer for Team Sápmi og opplevde kvelden slik:

Jeg fikk frysninger gjennom hele kroppen. Å stå på scenen og holde det samiske flagget, mens den samiske nasjonalsangen spilte. Det var en utrolig spesiell opplevelse, forklarer Gaup.

Flaggbæreren for Sápmi Johan Ivvar Gaup

– Jeg har aldri deltatt på et så stort arrangement. Så jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive eller sammenligne den opplevelsen. Men det var stort, forklarer flaggbærer Johan Ivvar Gaup.

Foto: Mathis Wilhelmsen / NRK

Gaup, som tidligere har vunnet Sami Grand Prix, er Team Sápmis kulturelle bidrag under lekene. Han gleder seg til å stå på scenen igjen.

–Jeg har aldri deltatt på et så stort arrangement, så jeg gleder meg veldig til å holde konserten på fredag. Å få muligheten til å representere mitt folk på et så stort arrangement er veldig spesielt, sier Gaup.


Går for gull

Hva slags forventninger har du denne uka?

–At vi vinner, så klart.

Anne Line Guttorm (16) en av Team Sápmis futsalspillere

-Det var så utrolig gøy! Det var så flinke sangere, og dansere og hele arrangementet, forteller en fornøyd Anne Line Guttorm etter åpnings seremonien i Artic Winter Games 2018.

Foto: Mathis Wilhelmsen / NRK

Det forteller Anne Line Guttorm (16) under åpningsseremonien. Hun er en av dem som representerer Sápmis futsallag. Førsteinntrykket av Arctic Winter Games er hun veldig fornøyd med.

– Folk her er veldig pratsomme og hyggelige. De kommer bare bort og begynner å snakke. Førsteinntrykket er veldig bra. Jeg håper på å få mange nye venner i løpet av uka, avslutter Anne Line smilende.

Korte nyheter

 • Vihtta jagi leat bargan – dál lea raporta gárvvis

  Otne geigejuvvo raporta mainna duohtavuođa- ja soabadankommišuvdna leat bargan vihtta jagi Stuorradiggái.

  Sii leat guorahallan mat váikkuhusat leat ilbman dáruiduhttima maŋŋá.

  Raporta, mii galgá leat váile 700 siiddu, sisttisdoallá sihke historjjá, duogáža ja evttohusaid doaibmabijuide mat sáhttet váikkuhit soabadeapmái Norgga stáhta ja minoritehtaid gaskka.

  Raporta galgá lohkkot váldolávddis Nasjonalteateris. Lea várrejuvvon sullii 37 tiimmu lohkamii, ja dan sáhtát čuovvut NRK Sámi ovdasiiddus.

  Sannhets- og forsoningskommisjonen.
  Foto: Torgeir Varsi / NRK
 • Etter fem års arbeid er rapporten klar

  I dag overrekkes rapporten som sannhets- og forsoningskommisjonen har jobbet med i fem år.

  De har undersøkt konsekvensene av fornorskingspolitikken som norske myndigheter førte mot nasjonale minoriteter.

  Rapporten, som er på drøye 700 sider, inneholder både historie, bakgrunn for fornorskinga samt forslag til tiltak som kan bidra til forsoning mellom den norske staten og nasjonale minoriteter.

  Rapporten skal også leses høyt fra hovedscenen på Nasjonalteatret. Lesingen, som er anslått å vare i ca. 37 timer, strømmes direkte på NRK Sápmis forside.

  Sannhets- og forsoningskommisjonen.
  Foto: Torgeir Varsi / NRK
 • Fovse 600 beaivvi fuomášupmi

  Ii leat dušše Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna raporta masa sápmelaččat ráhkkanit Oslos.

  Fargga 100 beaivve áigge de muhtin nuorat fuomášuhtte Fovse-ášši olu miellačájehemiiguin Norgga oaivegávpogis. Dál plánejit ođđa akšuvnnaid.

  Moadde nuora ledje njunnošis álggaheamen visot dalle guovvamánus. Oslos leat fas ráhkkaneamen Fovse-miellačájehemiide, go lávvardaga lea 600 beaivve dan rájes go Alimusrievtti duopmu celkui olmmošrihkkuma hárrái.

  Deaivvaimet Mihkkal Hætta Oslos, okta gii lei mielde akšuvnna álggaheamen 100 beaivve áigge.

  Gula dás maid muitala:

  Ii leat dušše Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna raporta masa sápmelaččat ráhkkanit Oslos. Šaddet ođđa Fovsen akšuvnnat.