Undertegnet ny avtale

Finnmark fylkeskommune og Murmansk oblat regjering har undertegnet ny samarbeidsavtale.

Fylkesordfører Runar Sjåst og guvernør Marina Kovtun undertegner avtale

Fylkesordfører Runar Sjåstad undertegner ny samarbeidsavtale med guvernør Marina Kovtun i Murmansk.

Foto: Markus Karlsen, Finnmark fylkeskommune

Det var fylkesordfører Runar Sjåstad som ledet delegasjonen fra Nord-Norge til Murmansk for å undertegne samarbeidsavtalen. Lederen for Stortingets utenriks- og forsvarskomite var også med i delegasjonen, forteller fylkeskommunen i en pressemelding.

Delegasjonen hadde møte med guvernøren i Murmansk fylke, Marina Kovtun, lederen for fylkestinget Mikail Ilinykh og det norske generalkonsulatet. De besøkte også den norske videregående skolen og Barentssekretariatet.

– Under de rådende politiske omstendigheter er det spesielt viktig å synliggjøre det regionale samarbeidet. Jeg er derfor spesielt glad for at vi har undertegnet en ny samarbeidsavtale og at vi har med oss representanter fra hele Nord-Norge, sier Runar Sjåstad.

Flyktningstrømmen

Flyktning- og immigrantstrømmen over grensa var også et tema på møtet.

– Vi var enige om at det er svært viktig med en bilateral løsning så snart som mulig. Dette er en utfordring på begge sidene av grensen, sier Sjåstad.

Ønsker felles varslingsavtale

Besøket er i forbindelse med Murmansk Business Week og faller sammen med det første møtet i den regionale norsk/russiske arbeidsgruppen på havbruk. Dette møtet holdes idag. Her vil man jobbe med å etablere en felles varslingsavtale.

Hvis avtalen undertegnes i dag, vil partene være forpliktet å varsle hverandre i tilfelle lakserømming og sykdom hos laks i oppdrettsanlegg.