Hopp til innhold

Tusenvis kan få straffegebyr, men Mats William er ikke blant disse

Fra og med kommende torsdag risikerer svært mange å bli straffet fordi de ikke har forsikret kjøretøyet.

Mats William Guttorm

ALT I ORDEN: Mats William Guttorm trenger ikke å bekymre seg. Andre som ikke har forsikret kjøretøyene sine, risikerer sviende straffegebyr.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

– Det visste jeg ikke, sier Mats William Guttorm fra Karasjok.

Han behøver likevel ikke å bekymre seg.

– Jeg har alle forsikringene i orden, forteller han.

150 kr i straffegebyr

– Kjøreforbud og avskilting, svarer avdelingsdirektør Jørn Simonsen i Statens vegvesen når han svarer på spørsmålet om hva de gjør når de treffer på kjøretøy uten forsikring.

Dette er ikke noe nytt. Alle kjøretøy som er i bruk, skal være forsikret. Forsikringen skal sikre uskyldige i eventuelle trafikkuhell.

Det nye er imidlertid at fra torsdag 1. mars vil eiere av kjøretøy som ikke har forsikret disse, risikere straffegebyr på 150 kr pr. dag. I dag er det nesten 100 000 slike i Norge.

– Det høres skremmende ut at så mange kjøretøy er uforsikret. En god del av disse kjøretøyene er imidlertid ikke ute i trafikken, og det forteller at eierne er litt sløve med å levere inn skiltene. De slutter å betale forsikringen, men lar likevel skiltene stå, sier Jørn Simonsen i vegvesenet.

Kontroll av kjøretøy på askøy i Hordaland

KAN AVSKILTES: Tusenvis av biler og andre kjøretøy kan avskiltes fra og med torsdag 1. mars. En ny forskrift trår nemlig i kraft da.

Foto: Statens vegvesen / Lars Harald Drange

– Ris bak speilet

Forskriften som trår i kraft førstkommende torsdag, skal ifølge Simonsen motivere folk til å opprettholde den obligatoriske forsikringen.

– Den skal også være et ris bak speilet i form av et gebyr overfor de som har et kjøretøy med skilt, uten at den er forsikret. Da begynner taksameteret å rulle og det kan bli høye summer av det, sier han.

I løpet av ei uke kan det bli opp mot 1000 kr i straffegebyr.

– Fra 1. mars starter altså taksameteret å gå, men etter dag fire vil det gå ut ei skriftlig melding til eieren om at nå har du et kjøretøy som ikke er forsikret. Da vil straffegebyret ha kommet opp i 600 kr, sier avdelingsdirektør Jørn Simonsen.

UP: – Reagerer

Distriktsleder Geir Harald Marthinsen for Utrykningspolitiet i Nord-Norge sier at også de vil holde øynene oppe for kjøretøy uten forsikringene i orden.

– Vi har ingen planer om målrettet kontrollaktivitet mot dette. Derimot vil vi selvsagt reagere om vi treffer på slike når vi driver vår kontrollaktivitet, sier Marthinsen.

Han viser til at det er Statens vegvesen som først og fremst sjekker slike forhold.

For personbil, varebil, campingbil, beltebil, motorsykkel og snøskuter er straffegebyret 150 kr pr. dag. For moped, traktor, motorredskap og veterankjøretøy er gebyret 50 kr pr. dag. For buss og lastebil er straffegebyret 250 kr pr. dag.

Korte nyheter

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Sametinget besøker pitesamisk område

    Tirsdag 6. og onsdag 7. mai skal Sametinget reise rundt i pitesamisk område i Nordland og ha dialogmøter med pitesamiske institusjoner for å høre mer om hvilke utfordringer de har.

    Sametingsråd Maja Kristine Jåma skal sammen med politisk rådgiver Nils Ante Eira besøke Dållågádden Villmarkscamp i Tollådalen i Beiarn, Adde Zetterquist Kunstgalleri og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal og bedriften til Margareth og Lennart Ranbergs fra Moen, og ha dialogmøter med Torill og Knut Sivertsen og styret i Salto Bihtesamiid Searvi/Salten Pitesamiske Forening.

    De skal også ha møter med pitesamisk senter Duoddara ráfe, Saltfjell reinprodukter, ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp), foreningen Pitesamisk Museum, Duokta reinbeitedistrikt og Ballvatn reinbeitedistrikt.

    Pitesamiske bygninger ved Nordland nasjonalparksenter
    Foto: Sander Andersen / NRK
  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK