Lager film om Bibelen

Paulina er en av 40 ungdommer som deltar på kristen ungdomsleir i Inari. Hun synes film og bibel er en god kombinasjon.

Paulina Länsman

Paulina Länsman.

Foto: Marit Laila Anti

– Jeg liker film, og syntes det virket morsomt å delta på filmkurs. Vi lager film som har utgangspunkt fra bibelhistorier, forteller Paulina blidt, mens hun ser på redigeringsskjermen.

16- åringen deltar på filmworkshop, et av tilbudene på ungdomsleiren, som arrangerer i forbindelse med Samiske kirkedager.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Suvi West lærer kamerateknikk til Misaye Kujansuu

Suvi West lærer kamerateknikk til Misaye Kujansuu.

Foto: Marit Laila Anti / NRK

Treffer likesinnede

Ungdommene har en egen leir på ungdomsskolen i Inari. Her har de bibelundervisning, og andre type forelesninger og samtaler om tro.

Men også fotball, innebandy og andre type ”bli-kjent”- aktiviteter har de tid til. For Paulina er det å treffe andre en viktig del av opplevelsen.

– Jeg er her for å treffe andre kristne ungdommer. Det virker som om det ikke finnes så mange som er kristne. Derfor er det fint å treffe likesinnede, sier Paulina, som opprinelig er fra Utsjok i Finland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alle ungdommene på samisk kristen, samisk ungdomsleir

Alle ungdommene på samisk kristen, samisk ungdomsleir.

Foto: Marit Laila Anti

De fleste ungdommer kommer da også fra finsk side. Mange er konfirmanter, for dem fungerer leiren som en konfirmasjonsleir.

Noen kommer helt fra Tampere i sør-Finalnd. Tilfeldigvis har de hørt om leiren og kombinerer bibelstudier med å lære mer om samisk kultur.

– Kirkeordet skremmer

Ellen Cecilie Triumf (27) er koordinator for de til sammen fire ungdommene fra norsk side. Hun skulle ønske flere hadde deltatt.

– Det var mange påmeldte ,men de fleste meldte avbud, kanskje på grunn av eksamenstider. Jeg tror også at når ungdommer høres ordene kristendom og kirke, så kan de bli skremt. De har kanskje vært på gudstjenester, og tenker at det virker kjedelig. Men jeg synes tro er en del av det samiske livet, sier Kautokeinojenta.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ellen Cecilie Triumf, Inger-Marlen Aasegg, John Cesar Johnsen, og Laila Eriksen.

Ellen Cecilie Triumf, Inger-Marlen Aasegg, John Cesar Johnsen, og Laila Eriksen.

Foto: Marit Laila Anti

Hun håper at samiske ungdommer også kan treffes i fremtiden, men er ikke sikker på at en ungdomsleir er tingen.

– Det er viktig for ungdommer å se at det finnes andre kristne. Jeg tror det egentlig finnes ganske mange, men vi har ennå ikke funnet den riktige måten å treffes på. Jeg vet ikke helt om en ungdomsleir er det riktige, det kan være at andre type arrangementer passer bedre. Men det må vi vurdere, sier koordinatoren.