Hopp til innhold

Trafikkfarlig skuterkjøring i Kautokeino

Lørdag ettermiddag 10. desember fikk Politiet i Finnmark melding om at tre mindreårige lekte seg med snøskuter i Kautokeino sentrum. Kjøringen var til sjenanse både for annen trafikk og for publikum sier lederen av reinpolitiet.

Inger Anita Øvergård

Ingen av førerne hadde førerkort for skuter, og de kjørte til tider svært trafikksfarlig, sier politiførstebetjent, Inger Anita Øvregård.

Foto: NRK

– Kjøringen som ungdommene bedrev i Kautokeino, skunne skapt trafikkfarlige situasjoner, melder leder for reinpolitiet, politiførstebetjent, Inger Anita Øvregård i en pressemelding.

– Politiet rykket ut etter klager fra publikum. En ble stanset og to andre stakk av. Politiet forsøkte å forfølge de to siste, men valgte å avbryte for ikke å skape trafikkfarlige situasjoner, skriver lederen for reinpolitiet i en pressemelding.

Manglet førerkort

-Ingen av de unge skuterkjørerne hadde førerkort for sneskuter, og kjørte til tider svært trafikkfarlig, forteller Øvregård.

– Vi ber foreldre om å påse at barn ikke får eller gis tilgang til kjøretøy de ikke har lov til å kjøre, sier I(nger Anita Øvregård. Hun forteller at politiet fra tidligere saker er kjent med at enkelte foreldre lar barna kjøre skuter uten at de har skuterlappen. Dette er alvorlig, sier hun.

Konsekvenser

Det kan få konsekvenser for ungdommen ved at de får sperrefrist og dermed må vente med å ta skuterlappen. I tillegg risikerer foreldre å få bøter for å ha lånt ut kjøretøyet til noen som ikke har lappen, sier politioverbetjent Inger Anita Øvregård i Reinpolitiet

Det vil bli opprettet sak for brudd på veitrafikkloven, opplŧser reinpolitisjefen i pressemeldingen. Hun sier politiet kommer til å ha fokus på ulovlig snøskuterkjøring framover.

Korte nyheter

 • Gjenvalgt som leder

  Inge Even Danielsen gjenvelges som leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) under helgens landsmøte i Røros.

  Danielsen forteller om et hektisk år grunnet flere prosesser og lovarbeid innenfor reindriften, og at dette kommer til å fortsette.

  – Det blir nok et hektisk kommende år, med blant annet reindriftsavtalen som skal behandles av Stortinget våren 2025, og selskaper som stadig ønsker om å bygge ut mer vindkraft for eksempel.

  – Det er alltid nok å ta fatt i, sier Danielsen.

  I tillegg ble også ny leder for landsforbundets ungdomsseksjon, NRL-U, valgt, der Sara Katrine Aleksandersen (23) ble valgt til leder.

  Leder i landsforbundet velges hvert andre år.

  Lederkandidater-nrl
  Foto: Ailin Maria Danielsen / NRK
 • Samisk Hus Tromsø ble åpnet med joik

  Loga sámegillii

  Den samiske joikeren Sara Marielle Gaup Beaska fikk den store æren å åpne Samisk Hus Tromsø med joik.

  Hun fremførte tre joiker, blant annet «Romssa suolu (Tromsøya)» av Ande Somby og Gaup Beaska sin egen kjente joik «Gulahallat eatnamiin.»

  I sin prolog tok gratulerte forfatteren og journalisten John Gustavsen alle samene i Tromsø med sitt nye møtested.

  Samtidig brukte han anledningen til å ta et oppgjør med den stygge måten reineier Per Kitti på Kvaløya er blitt behandlet av myndighetene.

  Aksjeselskapet Samisk Hus Tromsø ble offisielt stiftet 15. februar 2023. Eiere er Tromsø kommune, Sametinget og Troms fylkeskommune.

  Sara Marielle Gaup Beaska
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Romssa Sámi Viessu rahppui luđiin

  Les på norsk

  Sápmelaš juoigi Sara Marielle Gaup Beaska oaččui dan stuorra gudni rahpat Romssa Sámi Viesu luđiin.

  Son juoiggai golbma luođi, earret eará Ande Somby bidjan luođi «Romssa suolu» ja Gaup Beaska dovddus luođi «Gulahallat eatnamiin.»

  Prologastis lihkuhii girječálli ja journalista John Gustavsen Romssa sápmelaččaid ođđa deaivvadanbáikkiin.

  Seammás son geavahii maid liibba cuiggodit eiseválddiid dan fasttes vuogis mo Sállira boazosápmelaš Per Kitti lea gieđahallon.

  Romssa Sámi Viesu vuođđudus ásahuvvui virggálaččat guovvamánu 15. beaivve jagis 2023. Oamasteaddjit leat Romssa gielda, Sámediggi ja Romssa fylkkagielda.

  Sara Marielle Gaup Beaska
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK