Hopp til innhold

Stålstreng midt på en offentlig løype flerret hjelmen – kunne blitt fatalt

En hjelm som ble flerret i stykker viser hvor ille det kunne ha gått med Kai Åge Nedrejord, etter at han kjørte på en gjerdestreng som var spent over en kommunal skuterløype.

En liten skade på pannen og ødelagt hjelm etter å ha kjørt på en streng.

KUNNE ENDT VERRE: Kai Åge Nedrejord føler at det kunne gått mye verre enn ødelagt hjelm og skade på pannen etter å ha kjørt på en streng med skuteren.

Foto: Jan Gunnar Furuly

I forrige uke var familien Nedrejord fra Karasjok på skutertur på en offentlig skuterløype.

Plutselig ble Kai Åge slengt av skuteren og dundret i bakken. Resten av følget løpte bort til han og ser at hjelmen er flerret i stykker og Kai Åge har fått skade i pannen.

Hjelmen ble flerret av strengen.

ØDELA HJELMEN: Strengen ødela mesteparten av hjelmen.

Foto: Jan Gunnar Furuly

Gjerdestreng over løypa

Det viste seg at Kai Åge hadde kjørt på en stålstreng som var spent i hodehøyde over skuterløypa.

Han tør ikke å tenke tanken hvis han hadde vært stående akkurat i det han passerte strengen.

– Hadde det vært i halshøyden så kunne det gått så mye verre. Jeg kan ikke skjønne hvem som kan sette en streng over løypa på den måten, sier Kai Åge.

Les også: Kvinne omkom i snøskuterulykke på Svalbard

Scooterulykke. Svalbard.
Scooterulykke. Svalbard.

Løypa er ny, det er første gang kommunen har åpnet løypa for allmennheten.

I kommunen skjønner de ikke hvordan dette kunne skje.

– Dette var uheldig og en helt uakseptabel hendelse, sier enhetslederen i teknisk etat, Kristin Nordbye-Bekkelund.

Stedet hvor Nedrejord kjørte i strengen er i nærheten av et gjerde som brukes av reindrifta. Løypa går gjennom reindriftsgjerdet, og strengen som Nedrejord kjørte på var spent mellom to stolper.

I selve strengen var det hengt opp en liten bit av en grønn pose.

– Jeg hadde på solbriller og kjørte mot sola, så den var umulig å se, forteller Nedrejord.

En grønn pose var brukt for å merke strengen med, men det var bare en liten bit igjen av posen.

GRØNN POSE: På bildet ser vi kona til Kai Åge. Man kan se at en grønn pose er brukt for å merke strengen, men det var bare en liten bit igjen av posen.

Foto: Jan Gunnar Furuly

Saken skal undersøkes

Kommunen kan ikke svare bastant på om strengen var der når løypa ble merket. Nå skal de undersøke saken.

– Jeg kan ikke svare helt sikkert angående strengen, men det jeg kan si er at en løype kan ikke åpnes med mindre den er trafikksikker, sier Nordbye-Bekkelund.

Enhetsleder ved teknisk etat, Kristin Nordbye-Bekkelund.

KOMMUNEN UNDERSØKER SAKEN: Karasjok kommune vil undersøke saken nærmere, sier Kristin Nordbye-Bekkelund ved teknisk etat.

Foto: PRIVAT

Etter at denne saken ble lagt ut på Facebook så har noen delt bilde fra annen løype i kommunen hvor det også er plassert gjerde eller streng på løypa, vet kommunen om det finnes flere potensielt trafikkfarlige løyper?

– Nei, vi kjenner ikke til det. Vi vet reindrifta noen ganger må stenge løyper, men da må de gi oss beskjed hvis så skjer. Dialogen mellom oss og reindrifta må bli bedre på dette området, svarer Nordbye-Bekkelund.

Nordbye-Bekkelund understreker at reindrifta ikke nødvendigvis har noe å gjøre med disse sakene som NRK spør om.

Kommunen vil nå undersøke stedet hvor ulykken skjedde for å se om løypa må stenges.

Skuterløypa går gjennom deler av et reindriftsgjerde, og strengen som Kai Åge kjørte på er blitt strekt mellom to stolper.

STRENGEN: Her er strengen som Kai Åge kjørte på.

Foto: Jan Gunnar Furuly

Les også: Mann omkom i snøscooterulykke

Bøgrend
Bøgrend

Ukjent for reindrifta

Reindriftseiere som tilhører reinbeitedistrikt 14A bruker reindriftsgjerdet det er snakk om. Leder i distriktet, Per John Anti, skjønner ikke hvordan dette kunne skje.

– En gjerde må jo ha strenger for at den kan stå. Hvis kommunen velger å lage offentlig løype gjennom en reindriftsgjerde, så må de forsikre seg om at det ikke finnes farlige hindringer på løypa.

Per John Anti med rein i gjerde

STILLER SPØRSMÅL Reineier, Per John Anti, stiller spørsmål hvordan kommunen ikke har oppdaget en stålstreng under løypemerkinga.

Foto: Lena Marja Myrskog / NRK

Anti understreker at det er livsfarlig å kjøre i slike områder hvor det finnes gjerder.

– Reindrifta har også opplevd slike ting før. I Masi i Kautokeino kommune på 1980-tallet kjørte en ung gutt seg ihjel etter å ha truffet en hindring som var satt mellom gjerdestolpene.

Men Kai Åge føler seg i fin form nå.

– Jeg fikk en liten skramme i panna og litt vondt i nakken, men nå er jeg i fin form. Jeg hadde liten fart, så smellen ble ikke så brutal, forteller han.

Korte nyheter

 • Evakueringene i Troms videreføres

  Politiet i Troms informerer lørdag ettermiddag om at evakueringa av de 22 innbyggerne i Breivikeidet, Oldervik, Vasstrand i Tromsø kommune, samt de berørte beboerne på Reinøya i Karlsøy kommune, videreføres.

  Skredsituasjonen er uendret i Troms, og politimester i Troms har derfor besluttet å videreføre evakuering på Reinøya, Oldervik, Breivikeidet og Vasstrand inntil videre.

  Politimesterens beslutning er gjort etter anbefaling fra kommunene og aktører med skredfaglig kompetanse.

  Lørdag og søndag vil det gjøres skredundersøkelser på lokasjonene som er evakuert. Det vil gjøres daglige vurderinger om evakueringen skal oppheves.

  De evakuerte blir orientert av sine kommuner.

 • Venter 1.000 skiturister, men får ikke sendt SMS om snøskredfare

  De får ikke lov å sende ut SMS om snøskredfare på egenhånd, derfor ber nå Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen om en najsonal varslingstjeneste.

  – Justis- og beredskapsdepartementet må ta et overordnet ansvar for å sørge for skikkelig informasjon og varsling til alle som besøker Troms.

  To utenlandske skiturister omkom i skred i Lyngen og Nordreisa fredag. Begge stedene var det svært dårlig vær.

  – Det var tidenes dårligste 31. mars. Det var 10 meters sikt, og enda er det hundrevis av turister som beveger seg ute i fjellene. Det tyder på at vi ikke gjør en god nok jobb på forebygging. Jeg føler litt maktesløshet, vi opplyser overalt der vi har mulighet, sier Johnsen.

 • – Folk isolert av snøskred mangler mat og medisin

  Etter varsler om at mennesker isolert av snøskred mangler mat og medisiner, setter Finnmark Røde Kors alle frivillige i beredskap. Det melder Røde Kors i en pressemelding.

  – Vi har lørdag fått de første rapportene om at mennesker som er isolert ikke har tilgang på mat og i noen tilfeller medisiner, så det haster å få hjulpet mennesker som nå er rammet av de mange snøskredene, sier Anette Kristiansen Karlsen, distriktsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps i Finnmark.

  Politiet sier til NRK at de ikke er kjent med at folk som er isolert mangler mat og medisiner.