Topp-politikere i sex-skandale

To tidligere samfunnstopper har innrømmet å ha antastet en 35 år gammel kvinne, men polititiet finner ikke grunnlag for å ta opp saken.

Tidligere landstingsformann Jonathan Motzfeldt.

Sexanklagene mot tidligere landstyreformann Jonathan Motzfeldt er en vanskelig sak på Grønland.

Foto: Faksimile: Sermitsiaq.gl

Tidligere landstingsformann Jonathan Motzfeldt samt lederen av undervisningsorganisasjonen Inerisaavik, Jens Jakobsen, har indrømmet å ha antastet (forulempet) en kvinne i en privatfest. Tross dette mener politiet at det ikke er grunnlag for å gjenoppta saken.

Overgrepet mot den nå 37-årige Anja Hynne Nielsen skal ifølge den danske avisa Politiken ha skjedd i Motzfeldts hus i Nuuk for to år siden.

Manglende bevis

Saken begynte i 2007. Anja Hynne Nielsen, som på det tidspunkt er ansatt i hjemmestyret, ble etter en konferanse sammen med to andre personer invitert hjem til daværende landstingsformann Jonathan Motzfeldts embedsbolig.

Noen timer senere befinner hun seg ifølge Politiken i Nuuks gater iført Motzfeldts bukser og uten underbukser - og med en klar opplevelse av å ha blitt seksuelt misbrukt.

De to mennene gikk fri da blant annet Rikspolitiet i fjor etterforsket saken. Påtalemakten endte med å konkludere at det ikke var beviser nok. Derfor ble saken henlagt.

– Diktafonopptak av sexovergrepet

Nylig offentliggjorde Politiken nye elementer i saken. ifølge avisen har Jonathan Motzfeldt og Jens Jakobsen dels unnskyldt ovenfor kvinnen og gitt uttrykk for at de har dårlig samvittighet på grunn av saken, dels har de forsøkt å få Anja Hynne Nielsen til å tie om forløpet.

Anja Hynne Nielsen er ifølge avisen i besittelse av et diktafonopptak av en samtale med Motzfeldt, hvor han unnskylder sin adferd. Han kaller det blant annet "en meget dum aften" og tilføyer at han er "meget lei meg, hvis jeg har genert deg".

Sermitsiaq.gl har lagt ut en skriftlig versjon av diktafonopptaket .

Politiken skriver videre at Jens Jakobsen etter en rekke benegtelser har erkjent ovenfor politiet å ha hatt seksuelt samkvem med Anja Hynne Nielsen den natten. Han har i den forbindelse forklart at han mener det skjedde frivillig.

Anja Hynne Nielsen anklager videre Jonathan Motzfeldt for å ha overfalt og tuklet med (befamlet) henne på festen samt Jens Jakobsen for å ha tuklet med henne i en taxi etter festen. '

– Ingen objektive bevis

Saken er blitt etterforsket dels av Politiet på Grønland, dels av Rigspolitiets Rejsehold. I første omgang avgjorde Politimesterembedet at det ikke var grunnlag for å sikte noen i saken.

Politimester Steen Silberg Thomsen fra Politimesterembedet avviser ifølge avisen at politiet kan gjøre mer i saken.

– Det var ingen objektive bevis, ingen tekniske funn, sier han til Politiken og understreker at det ikke endrer noe at de to mennene har løyet og i telefonsamtaler med kvinnen gitt uttrykk for dårlig samvittighet.

Jonathan Motzfeldt og Jens Jakobsen har ikke ønsket at kommentere saken overfor Politiken.