Normal

To jaktlag mistet elgvald etter Fefos hundekontroll

To jaktlag som hadde fått tildelt elgvald i Kautokeino kommune mister nå tilbudet. De kunne ikke vise frem hundene når Fefo kom på hundekontroll.

Elghund og elg
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

De siste ukene har Finnmarkseiendommen kontrollert elghundene som ikke lenger står registrert hos Norsk Kennel klubb, hunder som er eldre enn 12 år strykes automatisk fra hunderegisteret.

Alle jaktlag som søkte med hunder som er eldre enn 12 år ble kontrollert.

Mistet elgvaldet

To jaktlag som hadde fått tildelt elgvald i Kautokeino kommune klarte ikke å vise frem hunden når Fefo kom på besøk.

– To av jaktlagene som ble forespurt om å vise frem ettersøkshunden har ikke klart å gjøre det. De har heller ikke dokumentasjon fra veterinær som eventuelt kunne vist at hunden har dødd etter søknadstidspunktet. Derfor mistet de elgvaldene nå og disse blir tilbudt lag som står på reservelista, sier lederen for Utmarksavdelingen i Fefo Einar Johannes Asbjørnsen.

Jaktlagene blir ikke straffet mer enn det.

– Jegerne som tilhørte jaktlagene kan fortsatt jakte med andre jaktlag, de er ikke utestengt fra jakta, forteller Asbjørnsen.

Einar J. Asbjørnsen

Leder for Utmarksavdelingen i Fefo Einar Johannes Asbjørnsen.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

Noen elgjegere har skrevet på sosiale medier at en slik kontroll burde vært gjennomført før elgvaldene ble tildelt. Dette kan endre seg til neste år.

– Vi ser nå at det kan være enkelte jaktlag som søker på feil grunnlag, vi vil vurdere å utvide hundekontrollen enda mer neste år. Vi må vurdere nøye på hvilket tidspunkt vi skal gjennomføre kontrollen, sier Einar Johannes Asbjørnsen.

Lagene det gjelder har fått mulighet til å kommentere, men de har ikke ønsket å gjøre det.

Artikkelforfatteren er sjøl aktiv elgjeger og skal på jakt til høsten.