Hopp til innhold

Telefon-deksel i samiske farger

Et firma tilbyr nå telefondeksler til smarttelefoner med med mønstre inspirert av samekofta.

Samiskinspirerte telefondeksler

Christine Galsjødts selv er veldig glad i fargerike mønstre.

Foto: Illustrasjon / NRK

Christine Galsjødts

Christine Galsjødts.

Foto: Telefonbilde / Privat

– De samiske folkedraktene er jo så fantastisk fine og de har så mye med seg, akkurat slik som bunadene. Designen er så flott at den omtrent synger. Derfor mener jeg samene skal bli enda flinkere til å bruke koftene sine oftere enn de gjør. Derfor synes jeg det er kjempeartig å kle mobilene i disse fargene. Mobiler er jo noe som alle har med seg over alt, sier tromsøkvinnen Christine Galsjødts.

Galsjødts har begynt å designe deksler til mobiltelefoner inspirert av tradisjonelle samiske og norske mønstre. Disse tilbyr nå et firma til salgs på internett.

Autodidakt designer

Firmaet tilbyr cover/deksel til mobiltelefoner med trykk av søm inspirert av samekofte (gammeldags Kautokeino-kofte) og ditt eget navn påtrykt dekselet. Dekselet er av hard plastikk og har en glanset overflate.

Folkedraktinspirert telefondeksel

Dette dekselet er inspirert av norske folkedrakter.

Foto: Illustrasjon / NRK

Dekselet skal ettersigende beskytte telefonen mot riper, skitt, søl og andre påkjenninger, men den er ikke vanntett. Firmaet tilbyr deksler til flere typer smarttelefoner.

Galsjødts har aldri gått på noen designerskole, men hun har selv tilegnet seg kunnskapen. Hun bruker fotoredigeringsprogrammet Photoshop i arbeidet,og ved hjelp av datamaskinen sin tipasser hun farger og mønstre til utkastene til nytt telefondeksel.

I begynnelsen forsøkte hun å sy mønstre til norske folkedrakter for hånd, men dette gikk ikke så bra. Derfor prøvde hun å gjøre det med datamaskinen sin, og dette lyktes betraktelig bedre.

– Kulturer er hele tiden i forandring. Jeg vil ikke forandre disse draktene, men jeg vil liksom ta dem videre til en annen bruksmåte, forklarer Christine Galsjødts.

Korte nyheter

  • Britta Marakatt-Labba utnevnt til æresmedlem

    Loga sámegillii.

    Britta-Marakatt Labba ble utnevt til nytt æresmedlem i Samisk Kunstnerforbund under forbundets årsmøte 14. april. Det skriver de i en pressemelding.

    Over 23.000 besøkende de to første ukene på Marakatt-Labba utstilling.

    «For hennes eksepsjonelt kvasse sting som spenner over kunstverdenen. Hennes kunstneriske arbeid har formidlet samiske historier, følelser og levekår gjennom kunst. Med sine unike verk har hun blitt en av de mest fremtredende samtidskunstnerne.»

    Det er en del av begrunnelsen for hvorfor Marakatt-Labba utnevnes som æresmedlem.

    Marakatt-Labbas utstilling «Sylkvasse sting» fikk en sekser av NRKs kunstkritiker.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Britta Marakatt-Labba ođđa gudnemiellahttu

    Les på norsk.

    Britta Marakatt-Labba lea Sámi Dáiddačehpiid Searvvi ođđa gudnemiellahttu. Dan mearridii Sámi Dáiddačehpiid searvvi jahkečoahkkin cuoŋomanu 14. beaivvi, čállet preassadieđáhusas.

    Guovtti vahkkus fitne 23.355 olbmo Nationálamuseas geahččamin Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhusa.

    «Su erenoamáš bastilis sákkaldagain mat johtet miehtá dáiddamáilmmi. Su dáiddalaš barggut leat gaskkustan sámi muitalusaid, dovdduid ja eallindiliid dáidaga bokte. Su erenoamáš dáidagiin lea šaddan okta dain eanemus mearkkašahtti dálá áiggi dáiddáriin.»

    Die lea oassi searvvi ákkastallamis, ahte manne Marakatt-Labba válljejuvvo gudnemiellahttun.

    Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhus, «Bastilis sákkaldagat» oaččui guđeča NRK:a dáiddaárvvoštallis.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Ánndaris Rimpi skal lede Samiske Komponister

    Loga sámegillii.

    Ánndaris Rimpi er en lulesamisk komponist, lydkunstner og sanger fra Oalloluokta i Jokkmokk kommune. Rimpi er valgt til å lede Samiske Komponister

    Han komponerer danseforestillinger, teatre, kunst og kor. Han deltok også på årets Sámi Grand Prix, og har skrevet musikk til Carte Blanche, Det norske teatret, og er representert på Nasjonalmuseet.

    Rimpi har ambisjoner for embetet:

    – Jeg vil gjerne vise den utrolige bredden som finnes blant våre medlemmer, sier Rimpi til NRK.

    – Fra lydkunstnere, populærmusikkkomponister, musikkprodusenter til komponister av klassisk musikk og eksperimentell samisk musikk.

    Ánndaris Rimpi
    Foto: Luke Meisel