Tar opp ambassadenedleggelse med UD

Sametinget er bekymret for at samarbeidet mellom mayafolket og samene rammes når regjeringen avvikler ambassaden i Guatemala.

Mayakvinner med teater om hva som har skjedd i deres samfunn

Mayakvinner viser med teater hvordan dagli teaterstykke deres utfordringer i hverdagen. Det Samiske nasjonalteatret Beaivváš skal neste år vise et teaterstykke som er et samarbeide mellom samer og mayaer.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Allerede fra 90-tallet og spesielt etter at Rigoberta Menchu Tum fikk Nobels fredspris og besøkte Sametinget, har det vært samarbeid og kulturutveksling mellom Sámpi og Guatemala, og dette samarbeidet kan rammes av at ambassaden legges ned, sier Sametingspresident Aili Keskitalo.

Etter borgerkrigen, som sluttet i 1996, har Norge hatt en sentral rolle i blant annet rettssikkerhetsarbeidet og demokratiseringsarbeidet i Guatemala.

I begynnelsen av november ga regjeringen beskjed om at at de fra neste sommer legger ned ambassaden i Guatemala city. (Ekstern lenke)

– Flere er bekymret

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo ber regjeringen forklare ambassadenedleggesen i Guatemala.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Styrking av urfolkenes situasjon i Guatemala har vært en viktig del av det norske arbeidet, og ambassaden i Guatemala city har hatt en sentral rolle i å legge til rette for samarbeidet mellom samer og mayaene, påpeker Keskitalo.

– Etter at det nylig ble kjent at regjeringen vil legge ned ambassaden i Guatemala, har flere kontaktet oss fordi de er bekymret for at dette samarbeidet kan rammes av en slik avvikling, sier Keskitalo.

Det Samiske nasjonalteatret Beaivváš er blant de samiske institusjonene som for tiden har et samarbeide med kulturarbeidere fra Guatemala. (Ekstern lenke)

Møter UD i desember

I desember håper keskitalo på å få diskutert saken med utenriksminister Børge Brende.

– Sametinget har kontaktet departementet og bedt om et møte, vi ønsker å vite mer om begrunnelsen for vedtaket om avvikling av ambassaden, og vi ønsker også å diskutere hvilke tiltak som sikrer at samarbeidet mellom samer og mayaene kan fortsette, sier Keskitalo.

– Gjør fortløpende vurderinger

Utenriksminister Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Ambassaden i Guatemala er en av fem ambassader som Norge har besluttet å stenge i 2016.

Utenriksminister Børge Brende skriver i en e-mail til NRK Sápmi at det er en helhetlig vurdering av utenrikspoliotikken som er årsaken til at de har vedtatt å legge ned flere ambassader.

– Utenrikstjenesten må tilpasse seg de endringene som skjer i verden og ressursene som er tilgjengelig for å drifte utenriksstasjoner. Uteapparatets struktur, stasjonenes geografiske plassering, størrelse, oppgaver og prioriteringer må fortløpende vurderes i lys av dette, skriver Brende.

Utenrikstjenesten består i dag av 103 stasjoner fordelt på 87 land.