NRK Meny
Normal

Svartskogen modell for andre områder

Svartskogen i Kåfjord kan være modell for hvordan samer kan få eierskap til egne områder, sier medlem i samerettsutvalget, Eilif O. Larsen.

Eilif O. Larsen

Leder for Svartskogen og medlem av samerettsutvalget, Eilif O. Larsen.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Eilif O. Larsen er også leder for Svartskogen i Kåfjord og han sier at flere områder i Sápmi har mulighet for samme form som de har.

– Prosesser på gang flere steder

– Ja, det tror jeg, og jeg kjenner jo til at det er prosesser på gang i Finnmark på flere plasser hvor man tenker på å etablere eier- og forvaltningsområder for nærområdene og det tror jeg er godt gjennomført på flere plasser også, sier Larsen.

Svartskogen i Manndalen i Nord-Troms er blitt forvaltet av manndalingene i seks år nå, etter Høyesterettsdommen i 2001. Bruken av området er ikke forandret, men nå slipper man å tenke på avgifter for lokalbefolkninga.

Enighet den største utfordringen

Larsen sier at den største utfordringen med å få et slikt eierskap er å bli enige.

– Det er å skape enighet mellom dem som bor i området, dem som føler eierskap til området. Det er grunnlaget for å gå i gang med sånt. Klarer man ikke å bli enig om at man skal ha et eier- og forvaltningsområde lokalt, så blir det ingenting av det.

– Ser du noen områder i Finnmark som kan være aktuelle?

– Ja, det gjør jeg nok, men det er en jobb som Finnmarkskommisjonen holder på med, så jeg vil ikke spekulere på hvilke områder som klarer å få det til, det må kommisjonen finne ut av, sier Larsen.