Hopp til innhold

Knivstukket mann lettere skadet

Knivstikking, slagsmål og innbrudd er nattens hendelser i Troms og Finnmark.

Politi - (illustrasjon)
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

I går kveld rykket politiet ut med bevæpnede mannskaper fra Lakselv og Hammerfest. Medlingen gikk ut på at en person var stukket med kniv i et bolighus i Lakselv.

Da politiet ankom bolighuset, fant de en lettere såret mannsperson i begynnelsen av 50-årene. Gjerningspersonen hadde forlatt adressen. Politiet vet hvem personen er, men det er foreløpig ikke gjennomført noen pågripelse i saken. Den fornærmede ble sendt til Lakselv legevakt med lettere skader.

Innbrudd på Høgskolen Finnmark

I Alta klokken 0410 fikk politiet melding fra Securitas i Alta om at det hadde vært innbrudd på Høgskolen i Finnmark. Politiet rykket ut og har nå gjennomført en åstedsundersøkelse. Hvilke skadeverk og hva innbruddstyvene har fått med seg, nevnes ikke i Vest-Finnmark politilogg. Politiet avventer anmeldelse fra Høgskolen.

Slagsmål og ordensforstyrrelse

Flere steder melder politiet om ordensforstyrrelser og slagsmål.

I Kirkenes måtte en mann til legebehandling etter slagsmål. Flere mannlige, utenlandske statsborgere var involvert i slagsmålet. Politiet har iverksatt etterforsking for å få klarhet i hva som har skjedd.

I Kirkenes utøvde en beruset kvinne i 20-årsalderen vold mot ansatte ved et utested i Kirkenes. Anmeldelse vil bli vurdert inngitt av de ansatte ved utestedet.

I Tromø ble tilsammen tre menn innbrakt av politiet. En mann i 30-årene forstyrret alminnelig ro og ble innbrakt fra Buktafestivalen. Han var også i besittelse av narkotika.

I storgata var to menn i 20-årene i slagsmål med hverandre. En av dem var såpass beruset at han ble innsatt i arrest.

En mann i 20-årene ble innbrakt fra drosjekøen på Stortorget etter å ha forårsaket bråk. Han var beruset og ble innsatt i arrest.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK