Hopp til innhold

Leter etter gull fra lufta og nede i dypet

Store Norske Gull fortsetter gulljakten i Karasjok denne sommeren. Fjorårets undersøkelser var vellykket.

Jørgen Stenvold i Store Norske Gull AS

Letedirektør Jørgen Stenvold i Store Norske Gull AS.

Foto: Anne Berit Anti / NRK

– Basert på resultatet fra disse undersøkelsene, planlegger vi å fortsette dette arbeidet også kommende sommer, skriver letedirektør Jørgen Stenvold i Store Norske Gull AS i et brev til Sametinget.

Arbeidet i år vil starte i løpet av juni og pågå ut september måned. Denne sommeren består arbeidet av tre typer aktiviteter: Kartlegging og prøvetaking, geofysiske målinger fra fly og kjerneboringer.

Se kart nederst i saken.

– Nær kilden

De geofysiske målingen skjer fra et småfly som flyr 30 meter over bakken. Området som skal flys, strekker seg fra Skoganvarre i nord til Karasjok, samt et mindre område sør for Karasjok.

– Resultatene fra tidligere års undersøkelser har medført at vi ønsker å sette i gang med innledende kjerneboringer. Det planlegges boringer på to steder, like øst for Karasjok sentrum og på Ráitevárri. Øst for sentrum vil det boresto hull, mens antallet hull i Ráitevárri vil være 10-15, skriver Jørgen Stenvold.

Ifølge Aftenposten investerer Store Norske Gull cirka 40 millioner kr i letevirksomhet på fastlandet. Selskapet leter også etter nikkel på Senja i tillegg til gulletingen i Karasjok.

– Vi finner gullkorn i grusen som er kantete, ikke avrundet. Det betyr at kilden i fast fjell er nær, sier Robert Hermansen i Store Norske Gull AS til avisen.

LES OGSÅ: Fikk gullmeldingen fra kona

Vil ha dialog med Sametinget

Selskapet skriver i brevet at de "ønsker å videreutvikle sin dialog med Sametinget".

– Gjennom tilbakemeldinger fra dere og andre brukere av området, ønsker vi å tilpasse vår aktivitet slik at den blir til minst mulig sjenanse. Dersom det er forhold knyttet til aktiviteten beskrevet over som vi bør ta hensyn til, ber vi dere kontakte oss slik at vi kan ta hensyn til dette i vår videre planlegging og gjennomføring av årets sesong, skriver letedirektør Jørgen Stenvold i brevet til Sametinget.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK