NRK Meny
Normal

Spente debutanter

Aila Sarre og Dag Broch fra Tana har masse sommerfugler i magen før de for første gang skal stå på startstreken i Finnmarksløpet i morgen.

Dag Brock og Aila Sarre
Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

I morgen starter verdens nordligste trekkhundløp, Finnmarksløpet.

Det er stor interesse for årets løp. 83 hundekjørere starter fra Alta i morgen lørdag 7. mars klokken 11.00.

Debutanter

Finnmarksløpet er egentlig to løp. Ett løp som er 500 km og som kjøres med inntil 8 hunder og ett løp på 1000 kilometer med maks 14 hunder foran sleden.

Kjørere og hunder i det lengste løpet kjører tvers over Finnmark fylke til Kirkenes i øst, før de snur og kjører delvis samme veien tilbake til målgang i Alta. Det kortere løpet kjører i hovedsak på Finnmarksvidda.

18 år gamle Aila Sarre fra Tana har drevet med hundekjøring siden hun var seks år gammel. Nå står hun for første gang på startstreken i Finnmarksløpet.

Også Dag Broch fra Tana er med for første gang. Begge skal konkurrere i det kortere løpet på 500 km, hvor det er 47 deltakere.

– Stort

Debutantene innrømmer at de er veldig spente nå.

– Jeg har masse sommerfugler i magen, sier Aila Sarre. Også Dag Broch er spent og han ser fram til løpet.

– Det er så stort for meg at jeg har tenkt på Finnmarksløpet hver dag i et år. I hodet mitt har jeg kjørt hele løypa flere ganger. Det blir veldig mye å oppleve og jeg regner med å få store naturopplevelser også.

Broch sier at han blir rørt hver gang han tenker på løpet han har framfor seg.

– Hvis jeg kommer i mål tror jeg nok at jeg feller noen tårer. Men det viktigste av alt er at vi skal ha det artig, sier han.

Bekymret for været

Aila Sarre har forberedt seg godt til løpet og forteller at hun har trent med hundene 4-5 ganger i uka. Hennes største utfordring er været.

– Jeg er mest bekymret for været. Spesielt hvis det blir dårlig vær.

Begge er i rute med forberedelsene til løpet og hundene er friske.

– Jeg var hos veterinæren med hundene og alt var bra med hundene, det er jeg veldig fornøyd med, sier Aila Sarre.

Hard konkurranse

Det er 36 deltakere i det lengre løpet, fra Alta til Kirkenes og tilbake til Alta. Veldig mange av dem er kvinner. Fjorårets vinner Harald Tunheim synes at det er hard konkurranse også i år.

– Det er mange jeg frykter. Her i Alta er det Roger Dahl, som har et veldig godt spann i år, og May-Conny Johansen, som kanskje kjører for å være den første kvinnen som vinner hundre mila. I tillegg er det Stein Håvard Fjestad og Trond Ørslien, som også er veldig sterke.

Tunheims lederhund døde lørdag og Tunheim tror sjansene for seier i årets Finnmarksløp er svekket.

Store premier

Sammenlagtvinneren for 2008 og 2009 løpet i 1000 km vinner en hytte. Vinner av 1000 km i år får en skuter i premie. Førstepremien i 500 km-løpet i år er en slede. Men det er ikke premiene som er motivasjonen.

– Man vet jo i hodet hva det er, men det er ikke det jeg fokuserer på. Du har ikke fått noen premier før du er i mål og jeg fokuserer på å gjøre et sportslig godt løp. Alt annet lar jeg ligge, sier Tunheim.

Aila Sarre

Aila Sarre har forberedt seg godt til Finnmarksløpet.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK