Gleder seg til en artistgalla uten sidestykke

Mihá – Stolthet, og med fokus på glede og samhold kjøres Sápmis største artistgalla sammen i en konsert uten sidestykke.

– Det har aldri skjedd før. Så det er helt unikt, sier en av artistene.

Åge Aleksandersen og Nils Rune Utsi

SlinCraze, Nils Rune Utsi, gleder seg stort til konserten i Hamarøyhallen 3. mars. – Han er sinnssjukt talentfull, sa Åge Aleksandersen da han ga Utsi Ramp-stipendet i 2012.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

En artistgalla uten sidestykke entrer scenen 3. mars i Hamarøyhallen.

– Den tre timer lange konserten har fått navnet Mihá – Stolthet. Målet er å vise solidaritet med alle som står frem, og som ønsker en endring i hele samfunnet.

Det sier direktør ved det lulesamiske senteret Árran i Tysfjord, Lars Magne Andreassen som ser frem til å kunne ønske velkommen til denne artistgallaen. Det er Árran som står som arrangør av det hele.

Artisten Lars Magne Andreassen

Om Árran-direktør Lars Magne Andreassen får tid og anledning til å opptre er noe usikkert.

Foto: Harrieth Aira / NRK

Aldri hørt om noe større

Konserten kommer i stand etter vel halvannet år med fokus på overgrep i den lille Nordlands-kommunen.

Konserten går for seg i Hamarøyhallen som ligger i Tysfjords nabokommune. Og dit kommer også artisten SlinCraze, alias Nils Rune Utsi, som virkelig ser fram til å opptre der.

– Ikke har jeg hørt om, eller vært med på en slik artistgalla tidligere. Så dit kommer det nok veldig mye folk. Og så er det så bra at dette skal være i lulesamisk område. For det er en bra sak å stille opp for, og fint å ha fokus på glede, samhold og solidaritet.

Høy kjendisfaktor

På scenen i løpet av den tre timer lange konserten stiller artister som Mari Boine, Frode Fjellheim, Elle-Marja Eira, Katarina Barruk, Ágy, Ailo Valle, Æ alias Erling Ramskjell, Jarñña, SlinCraze, Kim Lie og Elina Israelsson sammen med de lokale artistene Skutvik blandakor, Sweet Like Chili, Ronja Larsen og DJ Ailo.

I tillegg stilles det opp med eget husorkester med Svein Schultz ved roret der. Og Erlend Elias Bragstad skal være konferansier den kvelden.

DJ Ailo skal i tillegg holde liv i lokalet etter konserten.

Mari Boine og Erlend Elias

Erlend Elias Bragstad og Mari Boine er blant de mange som skal dele scenen sammen på Mihá-konserten 3. mars.

Foto: Elise Holdal / NRK

Alle artister stiller opp gratis til dette alkoholfrie arrangementet, og for SlinCraze er det ikke noe unntak.

– Jeg vet at mange, også fra det området, støtter meg. Så jeg har ikke nølt ett sekund med å takke ja til det som jeg vet kommer til å bli kjempemorsomt.

I tillegg kommer også kommunalministeren, sametingspresidenten, fylkesråd og politimester.

Eget program på NRK TV

Konserten vil bli godt dekket av NRK Sápmi som har fått sendetid på NRK 2 lørdag 9. mars med én times program fra konserten. I tillegg vil jo konserten bli dekket på nett med videosnutter på direkten.

Programredaktør i NRK Sápmi Ole Rune Hætta er ansvarlig fra NRK Sápmis side.

– En slik stor happening med slike artister, da er det merkelig hvis ikke NRK Sápmi skal ha fokus på det. Det er jo helt naturlig at vi henger oss med på dette på en eller annen måte. Og nå har vi også fått én times sendetid på NRK TV uka etter. Så det skulle bare mangle.

Ole Rune Hætta

Programredaktør Ole Rune Hætta i NRK Sápmi har fått én times sendetid disponibel i NRK 2 uka etter konserten.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Og programredaktøren oppfordrer til å reise til Tysfjord og Hamarøy for å overvære denne flotte konserten, og få med seg TV-programmet uka etter.

– Konserten er ikke viktig bare for Tysfjord, men den setter også fokus på en viktig utfordring for hele samfunnet. Tanken er jo å se framover, og sette håpet i fokus. Og med en slik artistliste blir jo dette en virkelig stor begivenhet.

Les mer om konserten her: #Miha - Stolthetskonsert - #Mihá

Les: SlinCraze vant Ramp-stipend