Hopp til innhold

Stiller krav til mennene

– Hvis mennene i NRL ikke kan vise til resultater i likestillingsarbeidet, må vi begynne å kvotere kvinner til ledervervene. Det sier tidligere nestleder i reindriftsorganisasjonen, Ellinor Guttorm Utsi.

Ellinor Guttorm Utsi
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Debatten om likestilling i landets eneste reindriftsorganisasjon, nådde nye høyder da tradisjonen om kjønnsmessig foredeling av ledervervene ble brutt.

Tidligere har Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) hatt både kvinnelig leder og nestleder.

På årets landsmøte ble Nils Henrik Sara valgt til leder . Nå har styret konstituert seg, og også nestlederen ble en mann.

Av ni styremedlemmer er det bare to kvinner.

Ingen retningslinjer

Sara sier at NRL ikke har retningslinjer på hvor stor andel av styret skal bestå av kvinnelige representanter, og hvorvidt det skal være kjønnsbalanse i ledervervene.

Dette til tross for at kvinnene i organisasjonen har tatt et oppgjør med mannsdominansen i NRL over flere år.

Den nyvalgte nestlederen, Per Mathis Oskal, sier at han i teorien kunne trekt sitt kandidatur for å gi plass til en kvinnelig nestleder.

– Men, jeg valgte å stille til valg for å vise min takknemlighet for den tilliten som styret viste meg ved å foreslå meg, sier Oskal.

Han sier at NRL tar likestillingsarbeidet seriøst, men at det i den sammenheng ikke har noen betydning at nestlederen ikke er en kvinne.

Påtatt seg et ansvar

Ellinor Guttorm Utsi er den siste kvinnelige lederen i NRL. Hun tapte kampen om ledervervet for to år siden, men satt perioden som nestleder.

Nå velger hun å se situasjonen fra et utradisjonelt perspektiv.

– Dette kan være det beste som har skjedd likestillingsarbeidet i NRL, sier hun.

Guttorm Utsi utdyper sitt underfundige svar på følgende måte: – Nå avhenger likestillingsarbeidet helt og holdent av de mannlige lederne. Siden både leder og nestleder er mann, har styret påtatt seg et spesielt ansvar for å fremme likestillingen.

Hvis det nå viser seg at likestillingsarbeidet i NRL blir liggende etter, mener Guttorm Utsi at det er kun den mannsdominerte ledelsen som kan klandres for det.

– De har selv valgt å ikke dele lederansvaret med oss kvinner, og hvis de da ikke kan vise til resultater i likestilling, må vi få et reglement på plass som sikrer at posisjoner blir besatt av kvinner, sier Guttorm Utsi.

Korte nyheter

 • Álgoálbmotaktivistta jápmán

  Amerihkálaš aktivistta ja neavttár Sacheen Littlefeather lea jápmán, son šattai 75 jagi boaris. Nu dieđiha su bearaš The Washington Post neahttasiidui. Littlefeather šattai dovddusin jagi 1973, go son Marlon Brando ovddas ii dohkkehan Oscar-bálkkašumi, go Brando oaččui bálkkašumi buoremus dievdoneavttárin. Brando áiggui vuosttildit dan movt álgoálbmogiid vuosttá láhttejedje. Littlefeathera eai háliidan scena alde šat de, ja nu son dan rájes lea boikohtten filbmaindustriija. Borgemánus ánui Oscar-akademiija ándagassii go ledje nu fasttit dalle láhtten Littlefeatherin.

  Sacheen Littlefeather, Roger Moore og Liv Ullmann
  Foto: Scanpix
 • Áigot čavget viessoloatnagáibádusa

  Finánsabearráigeahčču áigu vuolidit otná maksimálaráji das man stuora viessoloatna norgalaččain sáhttá leat. Otne sáhttá ohcat loana mii lea viđa geardde eambbo go iežas sisaboahtu, go áigo oastit viesu. Finánsabearráigeahčču áigo dál vuolidit dan 4,5 geardde rádjai. Dasa lassin háliida bearráigeahčču ahte unnit olmmošoassi sáhttá ohcat eambbo viessoloana go dan maid njuolggadusat dadjet. Ja lea finánsadepartemeanta mii mearrida loahpalaččat ahte rievdadit go viessoloatnaláhkanjuolggadusa vai eai.

 • Sacheen Littlefeather er død, ble 75 år

  Urfolksaktivisten Sacheen Littlefeather er død. Det meldte Oscar-akademiet på sin Twitter-konto søndags kveld.

  Flere nyhetskanaler har rapportert at Littlefeather døde som følge av brystkreft, men det har ikke blitt gitt en offisiell dødsårsak.

  Skuespillerinnen og aktivisten er kjent for et av de mest dramatiske øyebikkene i Oscar-prisutdelingens historie. Da Marlon Brando vant Oscar-prisen for beste skuespiller i 1973, gikk Littlefreather opp på scenen som hans stedsforetreder. Hun nektet, på Brandos vegne, å ta imot prisen på grunn av Hollywoods portrettering av urbefolkningen i Amerika.

  I august i år, 49 år etter hendelsen, ga Oscar-akademiet en offentlig beklagelse til Littlefeather for ettervirkningene av protesten. Hun ble 75 år gammel.

  Sacheen Littlefeather, Roger Moore og Liv Ullmann
  Foto: Scanpix