Hopp til innhold

Vil ta imot flyktninger for å hedre forfedrene

– Vi føler at vi må, og vil, gjøre noe konkret for å hjelpe flyktinger, sier paret Anna og Ingar Kuoljok fra Tysfjord.

Njunes - samisk matbedrift i Tysfjord.

– Vi føler at vi må, og vil, gjøre noe konkret for å hjelpe flyktinger, sier paret Anna og Ingar Kuoljok fra Drag i Tysfjord.

Foto: Harrieth Aira / NRK

Anna og Ingar Nikolaisen Kuoljok har tatt kontakt med flyktingkoordinatoren i Tysfjord kommune og sagt at de ønsker å hjelpe til gjennom å ta i mot en syrisk flyktningfamilie eller to mødre med barn i sitt hus, i sin familie.

– Viktig for oss å bidra

– Det er viktig for oss å bidra på den måten vi som familie og enkeltpersoner kan bidra. En av de tingene er å ta imot flyktninger til vår eget hjem, sier Ingar Nikolaisen Kuoljok.

En av årsakene til det er også at det i år er 70 år siden andre verdenskrig tok slutt. Under den krigen måtte Ingars foreldre, besteforeldre og andre slektninger flykte til Sverige.

– Jeg har vokst opp med levende fortellinger fra min avdøde mor og avdøde far. Historiene har vært så levende at vi opplevde historiene nesten som film. Jeg kjenner igjen mange av de situasjonene som de har fortalt om, nemlig frykten og lettelsen når de ble tatt imot i et trygt land. Det har satt spor i oss og det ønsker vi å gjøre vårt for at andre kan oppleve.

– En måte å hedre våre forfedre på

Kuoljok forteller at hans slektninger som måtte flykte på grunn av krig ble tatt godt imot.

– Vanlige familier åpnet sine hjem og vi har tenkt å gjøre det samme. Det er en måte å hedre våre forfedre og de som tok imot dem da de var flyktninger, men det er også en måte å minne oss selv på at vi som mennesker har forpliktelser overfor andre, sier Ingar Kuoljok.

De mener selv at det ikke er en storsinnet handling av dem.

– Det handler om å omsette våre verdier i konkret handling. Og det vil selvsagt koste oss noe, men også gi oss noe tilbake.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK