NRK Meny
Normal

Vil ta imot flyktninger for å hedre forfedrene

– Vi føler at vi må, og vil, gjøre noe konkret for å hjelpe flyktinger, sier paret Anna og Ingar Kuoljok fra Tysfjord.

Njunes - samisk matbedrift i Tysfjord.

– Vi føler at vi må, og vil, gjøre noe konkret for å hjelpe flyktinger, sier paret Anna og Ingar Kuoljok fra Drag i Tysfjord.

Foto: Harrieth Aira / NRK

Anna og Ingar Nikolaisen Kuoljok har tatt kontakt med flyktingkoordinatoren i Tysfjord kommune og sagt at de ønsker å hjelpe til gjennom å ta i mot en syrisk flyktningfamilie eller to mødre med barn i sitt hus, i sin familie.

– Viktig for oss å bidra

– Det er viktig for oss å bidra på den måten vi som familie og enkeltpersoner kan bidra. En av de tingene er å ta imot flyktninger til vår eget hjem, sier Ingar Nikolaisen Kuoljok.

En av årsakene til det er også at det i år er 70 år siden andre verdenskrig tok slutt. Under den krigen måtte Ingars foreldre, besteforeldre og andre slektninger flykte til Sverige.

– Jeg har vokst opp med levende fortellinger fra min avdøde mor og avdøde far. Historiene har vært så levende at vi opplevde historiene nesten som film. Jeg kjenner igjen mange av de situasjonene som de har fortalt om, nemlig frykten og lettelsen når de ble tatt imot i et trygt land. Det har satt spor i oss og det ønsker vi å gjøre vårt for at andre kan oppleve.

– En måte å hedre våre forfedre på

Kuoljok forteller at hans slektninger som måtte flykte på grunn av krig ble tatt godt imot.

– Vanlige familier åpnet sine hjem og vi har tenkt å gjøre det samme. Det er en måte å hedre våre forfedre og de som tok imot dem da de var flyktninger, men det er også en måte å minne oss selv på at vi som mennesker har forpliktelser overfor andre, sier Ingar Kuoljok.

De mener selv at det ikke er en storsinnet handling av dem.

– Det handler om å omsette våre verdier i konkret handling. Og det vil selvsagt koste oss noe, men også gi oss noe tilbake.