Hopp til innhold

– Ap bryr seg ikke om deg, Olli

Aili Keskitalo gikk rett i strupen på sametingspresident Olli og Arbeiderpartiet. – Det virker ikke som om Ap hører på ham, sa hun.

Keskitalo og Olli på plenumsmøte
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

NSRs gruppeleder og presidentkandidat kritiserte Ap-sametingsrådet for manglende gjennomslag for flere saker. Dette skjedde i debatten etter presidentens fremleggelse av rådet beretening.

Spesielt trakk Keskitalo fram situasjonen for samiske pasienter. Hun viste til flere reportasjer som NRK har laget.

HØR: Debatt mellom Aili Keskitalo og Willy Ørnebakk

– Rystende eksempel

– Pasienten Berit Kirsten Hansen opplevelser fra Kirkenes sykehus er et rystende eksempel på manglende samhandling i helse-Norge, og et trist vitnesbyrd om at vi har veldig langt igjen å gå for å oppnå likeverdige helsetjenester for samiske pasienter, sa Keskitalo.

LES OGSÅ: – Mulig å kommunisere uten ord

Hun sa at det årlig settes det av milliarder til helsesektoren, men en forsvinnende liten del går til å bygge opp samisk kompetanse innenfor helsesektoren.

LES OGSÅ: – Direkte livsfarlig

Keskitalo mener dette er et eksempel på at den sosialdemokratiske politikken Olli påstår å føre på Sametinget er en helt annen enn den sosialdemokratiske politikken hans partifeller fører på sentralt hold.

– Selv om Olli får taletid på Aps landsmøte, så virker det ikke som om noen hører hva han sier. Hvordan kan sosialdemokratiet bli forstått så forskjellig innenfor samme parti, det er det sikkert mange som lurer på, sa Keskitalo.

– Sosialdemokratiet det beste for samene

Sametingspresident Egil Olli gikk opp på talerstolen, og forsvarte sitt parti og den politikken som føres både sentralt og på Sametinget.

– For oss samer er det viktig å ha tilbud som den sosialdemokratiske politikken skaper. Jeg står fast ved at dette er det beste også for det samiske samfunnet, svarte Olli.

LES OGSÅ: - Dramatisk at folk ikke forstår leger og helsepersonell

I forhold til samiske pasienters situasjon svarte visepresident Marianne Balto med at sametingsrådet har fått til en finansiering av tolketjenesten.

– Dessverre viser det seg at man ikke får til dette ved enkelte helseinstitusjoner. Dette er noe vi kommer til å følge opp. I alle fall har vi fått til noe som sametingsrådet som Keskitalo ledet, ikke fikk til, sa Balto.

Aps gruppeleder Willy Ørnebakk spurte Keskitalo om hvilken regjering hun ønsket seg ettersom hun hadde en så kritisk innstilling til den sittende rødgrønne regjeringen.

Korte nyheter

 • Hoahpus dahkan mearrádusa

  Les på norsk

  SG bellodatjođiheaddji, Kirsti Bergstø, mielas lea mearrádus heaittihit beaivekirurgiija Álttás dahkkon beare hoahpus. Su mielas livččii galgat vuos guorahallat makkár váikkuhusaid heaittiheapmi buktá.

  Bergstø oaivvilda ahte Finnmárkku buohcciviesu stivra berre guldalit bargiid geat ballet dát sáhttá dagahit ahte pasieanttat duvdojuvvojit eret Finnmárkkus.

  Bergstø bivdá dearvvašvuođaministara čoavdit ášši.

 • Báhka ášši Porsáŋggu gielddastivrras

  Otne de mearridit Porsáŋggu politihkkárat dáhttot go bieggajoriid Sieideduoddarii.

  Lea Fortum Nordkraft Vind DA mii áiggošii cegget 50 bieggajorri dieid guovlluide.

  Ovdal gielddastivrračoahkkima leat dieđihuvvon miellačájeheamit ja vuostálastimat ráđđeviesu luhtte Leavnnjas.

  Guovllu badjeealáhus lea garrasit vuostálastat dien fitnodaga bieggajorriplánaid.

 • Statens vegvesen: – Viktig å være oppmerksom på vei til vinterferie

  Været – spesielt på fjellovergangene - kan gi utfordrende kjøreforhold på vei til vinterferie. De største utfartsdagene er torsdag og fredag.

  Det opplyser Statens vegvesen i en pressemelding formidlet av NTB.

  Ved inngangen til årets vinterferieutfart i Nordland, Troms og Finnmark, er værmeldingen god de første dagene, men været kan endre seg fort, så det kan forekomme stengte veier og fjelloverganger på de største utfartsdagene, torsdag og fredag.

  Planlegg turen før du kjører

  For Nord - Norge har trafikkbildet så langt i 2024 vært preget av mye snø, stor skredfare og vekslende temperaturer, som har gitt mange dager med utfordrende kjøreforhold.

  – Vinterveier er utfordrende å kjøre på. Det krever mye oppmerksomhet og god planlegging fra deg som sjåfør. Denne vinterferien må du være ekstra skjerpet, sier direktør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes.

  Det er ventet mest trafikk ut fra de største byene. Statens vegvesen oppfordrer til å sjekke værmeldingen eller ruten du skal kjøre på vegvesen.no/trafikk eller Vegvesen trafikk-appen, planlegge turen godt, tilpasse fart etter forholdene og holde blikket på veien.

  På vinterføre er det enda viktigere med huskeregelen tenk – gjør – kjør, ifølge Ranes.

  – Det betyr å planlegge turen din og forberede det du kan før du kjører, slik at du har all oppmerksomhet på kjøringen, sier Guro Ranes.

  Tenk gjennom hva som kan ta oppmerksomheten din vekk fra trafikken før du kjører: Telefonen som plinger eller lyser opp i setet ved siden av deg, noe du skal ha tak i underveis eller barn som vil ha hjelp til noe i baksetet.

  Gjør deg ferdig med det du kan før du kjører: Still inn GPS-en og musikken, legg vekk mobilen, spis opp maten og gjør de i baksetet klare til starten.

  • Å kjøre er det eneste du skal gjøre, avslutter Guro Ranes i Statens vegvesen.

  Ferjekø på Lund
  Foto: Espen Sandmo / NRK