Hopp til innhold

– Ap bryr seg ikke om deg, Olli

Aili Keskitalo gikk rett i strupen på sametingspresident Olli og Arbeiderpartiet. – Det virker ikke som om Ap hører på ham, sa hun.

Keskitalo og Olli på plenumsmøte
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

NSRs gruppeleder og presidentkandidat kritiserte Ap-sametingsrådet for manglende gjennomslag for flere saker. Dette skjedde i debatten etter presidentens fremleggelse av rådet beretening.

Spesielt trakk Keskitalo fram situasjonen for samiske pasienter. Hun viste til flere reportasjer som NRK har laget.

HØR: Debatt mellom Aili Keskitalo og Willy Ørnebakk

– Rystende eksempel

– Pasienten Berit Kirsten Hansen opplevelser fra Kirkenes sykehus er et rystende eksempel på manglende samhandling i helse-Norge, og et trist vitnesbyrd om at vi har veldig langt igjen å gå for å oppnå likeverdige helsetjenester for samiske pasienter, sa Keskitalo.

LES OGSÅ: – Mulig å kommunisere uten ord

Hun sa at det årlig settes det av milliarder til helsesektoren, men en forsvinnende liten del går til å bygge opp samisk kompetanse innenfor helsesektoren.

LES OGSÅ: – Direkte livsfarlig

Keskitalo mener dette er et eksempel på at den sosialdemokratiske politikken Olli påstår å føre på Sametinget er en helt annen enn den sosialdemokratiske politikken hans partifeller fører på sentralt hold.

– Selv om Olli får taletid på Aps landsmøte, så virker det ikke som om noen hører hva han sier. Hvordan kan sosialdemokratiet bli forstått så forskjellig innenfor samme parti, det er det sikkert mange som lurer på, sa Keskitalo.

– Sosialdemokratiet det beste for samene

Sametingspresident Egil Olli gikk opp på talerstolen, og forsvarte sitt parti og den politikken som føres både sentralt og på Sametinget.

– For oss samer er det viktig å ha tilbud som den sosialdemokratiske politikken skaper. Jeg står fast ved at dette er det beste også for det samiske samfunnet, svarte Olli.

LES OGSÅ: - Dramatisk at folk ikke forstår leger og helsepersonell

I forhold til samiske pasienters situasjon svarte visepresident Marianne Balto med at sametingsrådet har fått til en finansiering av tolketjenesten.

– Dessverre viser det seg at man ikke får til dette ved enkelte helseinstitusjoner. Dette er noe vi kommer til å følge opp. I alle fall har vi fått til noe som sametingsrådet som Keskitalo ledet, ikke fikk til, sa Balto.

Aps gruppeleder Willy Ørnebakk spurte Keskitalo om hvilken regjering hun ønsket seg ettersom hun hadde en så kritisk innstilling til den sittende rødgrønne regjeringen.

Korte nyheter

 • May Bente Jønsson er ny leder av Samisk kirkeråd

  May Bente Jønsson ble fredag valgt til ny leder av Samisk Kirkeråd under Kirkemøtet i Trondheim.

  – Jeg er den første sørsamiske lederen av Samisk kirkeråd. Det er stort!

  Den nye samisk kirkerådslederen tar over etter Sara Ellen Anne Eira, som har vært leder av samisk kirkeråd i åtte år. Jønsson er svært glad for tilliten.

  – Det er mye arbeid, men det er en jobb jeg ønsker å gå inn i med ydmykhet, respekt og åpenhet, sa Jønsson fra talerstolen.

  Samisk kirkeråd er Kirkemøtets organ for samisk kirkeliv og urfolksspørsmål. Jønsson er kjent for sitt engasjement for det samiske språket.

  – Jeg vil ha samisk i alle kirker. Jeg kommer fra en tospråklig kommune, og nå som jeg har flyttet til en kommune som ikke er samisk, merker jeg hvor viktig det er å høre språket. Det er en viktig del av vår identitet og det er viktig å høre språket i hele landet, for å kjenne tilhørighet.

  Den nye lederen for Samisk kirkeråd May Bente Jønsson på talerstolen under Kirkemøtet.
  Foto: Den norske kirke
 • May Bente Jønsson lea Sámi girkoráđi ođđa jođiheaddji

  Girkočoahkkimis Troandimis bearjadaga válljejuvvui máttasápmelaš May Bente Jønsson Sámi girkoráđi ođđa jođiheaddjin.

  – Mun lean vuosttaš máttasámi jođiheaddji Sámi girkoráđis. Dat lea stuoris! dadjá Jønsson preassadieđáhusas.

  Son váldá badjelasas ámmáha Sara Ellen Anne Eiras, gii leamaš Sámi girkoráđi jođiheaddji gávcci jagi. Jønsson illuda luohttámuša ovddas.

  – Lea olu bargu, muhto dá lea bargu masa vuolggán vuollegašvuođain, árvvusatnimiin ja rabasvuođain, celkkii Jønsson sárdnestuolus.

  Sara Ellen Anne Eira gir blomster til den nye lederen
  Foto: Den norske kirke
 • Helgeværet byr på utfordrende forhold for småbåter

  Helgeværet byr på stiv kuling i store deler av Nordland langs kysten, med vindkast opptil 20 meter i sekundet.

  Yr.no går ut med gult farevarsel, og advarer mot å dra ut med små fritidsbåter. Farevarselet indikerer også fare ved å ferdes i fjellet.

  Vinden forventes å øke utover lørdagen, og minke søndag morgen.

  skjermdump yr
  Foto: yr.no