Sterk opplevelse i jula

Like før julemiddagen 2. juledag hadde Berit Margrethe Oskal en sterk opplevelse. Hun måtte ta vare på en utsultet og halvdød katt i vegkanten i Kautokeino.

Utsultet katt funnet i Kautokeino

Katten var utsultet og stivfrossen.

Foto: Berit Margrethe Oskal

Berit Margrethe Oskal

Berit Margrethe Oskal har et hjerte til dyr og tok vare på en halvdød sulten katt.

Foto: Privat

Katten var så stivfrossen at det såvidt var liv i den. Det var fetteren som oppdaget den og ba henne om råd, siden hun har en katt fra før av. Berit Margrethe forteller at hun først bare sto der og visste ikke hva hun skulle gjøre.

–Den mjauet så ynkelig at det var hjerteskjærende å høre på. Jeg var redd den skulle klore og våget knapt å ta på katten, forteller hun.

Hun fant fort ut at det ikke var mye kampvilje i stakkaren, og hadde visst gitt opp, når til og med snuten var nede i sneen. Derfor bestemte hun seg for å ta den i bur og inn i huset.

–Jeg la den på gulvet i badet, for der har vi varmekabler, forteller hun.

Beveget seg ikke på sju timer

Katten begynte etterhvert å få kroppstemperaturen tilbake, men det var ikke særlig med bevegelse i den på sju timer. Først elleve timer etterpå kviknet den litt til og spiste litt leverpostei og drakk vann.

Reddet katt fra døden

Etter elleve timer kviknet katten litt til.

Foto: Berit Margrethe Oskal

Hadde ikke fått mat

Berit Margrethe forteller at den er både utsultet og utmattet, og hun synes det er et under at den har overlevet. Hun gir noen tanker midt i alt det materialistiske vi omgir oss med, særlig nå i jula, og ber andre ta vare på eventuelle streifkatter som måtte komme deres vei.

Hun forteller at folk observerer flere katter i bygda Kautokeino nå enn tidligere. Man vet ikke om disse er streifkatter, uten noe hjem, eller om de bare er på luftetur.

–Dyr har også et liv

–Jeg reddet kanskje et liv i jula, og det føles godt. Dyr har også et liv og ingen liv er forgjeves, sier hun.

Hun har prøvd via sosiale medier å finne eieren til katten, men ingen har tatt kontakt. Derfor har hun allerede begynt å finne et navn til det nye husdyret, men har ikke bestemt seg om den skal hete Tiger eller Tigris.

–Begge navnene passer bra for den lille katten, siden den var så sterk å kjempet for livet i vinterkulda, sier Berit Margrethe Oskal i Kautokeino, som også er en kjent samisk sangartist. Og hvem vet, kanskje får katten en sang også av den nye matmora.

Les også historien på bloggen hennes :www.beritoskal.blogspot.com/

Hør hennes historie på samisk: