Hopp til innhold

Starter mobbe-undersøkelser

Selskapet Institutt for Medskapende Ledelse (IML) setter i gang arbeidsmiljøundersøkelse ved Reindriftsforvaltningens kontor i Karasjok. Men de sykemeldtes advokat mener Arbeidstilsynet er den rette til å gjøre dette. 

Advokat Randulf Riderbo
Foto: Richardsen, Tor / Scanpix

- Arbeidstilsynet må selvfølgelig inn i denne saken. Tilsynet har tillit og det er deres oppgave å gå igjennom en arbeidsplass hvor flere er sykemeldt tildels på grunn av mobbing, sier advokat Randulf Riderbo til NRK Sámi Radio.

GULDAL: Iskadeapmi álggahuvvo

Torsdag ble det kjent at tre ansatte ved Reindriftsforvaltningen er langtidssykemeldt. Ifølge Riderbo føler disse seg mobbet og trakassert av ledelsen.

Varslet departementet

I et brev som en av de sykemeldte blant annet sendte til Landbruksdepartementet, skriver vedkommende:

"Det er meget viktig at det så snart som mulig blir igangsatt arbeidsmiljøundersøkelse av Arbeidstilsynet. Denne undersøkelsen må være 100% konfidensiell, og arbeidsgiver skal ikke ha mulighet til innsyn i hva den enkelte har besvart. Det må være Arbeidstilsynet som foretar denne undersøkelsen, og ikke andre."

I tillegg har Arbeidstilsynet fått brev fra en av de sykemeldte hvor situasjonen ved kontoret i Karasjok beskrives.

I går ekspedisjonssjef Leif Forsell i Landbruksdepartemnentet at han kjenner til problemene bekreftet ved Reindriftsforvaltningen.

Starter på mandag

Reindriftsforvaltingen har plukket ut selskapet Institutt for Medskapende Ledelse (IML) til å utføre undersøkelsen. Mandag begynner arbeidet ved kontoret i Karasjok hvor to av de langtidssykemeldte jobber.

Ansatte vil ikke på jobb
Foto: Piera Balto / NRK

Advokat Randulf Riderbo er skeptisk.

- Jeg har kjennskap til at private firmaer har foretatt slike undersøkelser, men det har skjedd i god dialog og forståelse med de ansattes organisasjoner og de ansatte. I dette tilfellet er det åpenbart ikke tilfelle. Derimot har de ansatte ønsket at Arbeidstilsynet går inn.

Samarbeidet med de ansatte

Personalansvarlig ved Reindriftsforvaltningen, underdirektør Hans Roar Christiansen, avviser at de ansatte ikke har vært med i prosessen med arbeidsmiljøundersøkelsen.

- Dette har skjedd i forståelse med representanter for de ansatte. Alle ansatte har fått beskjed om undersøkelsen, sier Christiansen.

Han vil imidlertid ikke utdype hvordan de ansatte har vært med i prosessen. Christiansen vil ikke la seg intervjues.

Etter det NRK Sámi Radio erfarer var det i vår enighet mellom ledelsen og representanter for arbeidstakerorganisasjonene om at forholdene ved kontoret ikke er gode. Det var også enighet om å gjennomføre en arbeidsmiljøundersøkelse.

Verken reindriftssjef Ellen Inga O. Hætta eller reindriftsagronom Arne Hansen vil kommentere saken ettersom det er en personalsak.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK