NRK Meny
Normal

Fotballturnering skal samle samisk ungdom

Studentforeningen for samiske studenter i Tromsø (SSSR), ønsker et samlingspunkt for samer og andre, og arrangerer derfor en fotballturnering i Breivikahallen.

Salášcup

Sálašcup arrangeres for fjerde gang i år.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

I år er det fjerde gang Sálášcup blir arrangert. Cupen er tidligere blitt arrangert i årene 2004, 2005 og 2011. Turneringen arrangeres 1-3. februar i år i Tromsø.

Jon Petter Scheie Anti er arrangør sammen med Sámi Studeanttaid Searvi Romssas.

– Det spilles Five-a-side innendørsfotball, med futsal regler. Dvs. at keeperen ikke kan forlate målområdet, slik som i de andre "vanlige" innendørsturneringer, påpeker en begreistret Scheie Anti.

– Vil bli et samlingssted

Jon Petter Scheie Anti ønsker at samisk ungdom skal møtes i Tromsø.

Arrangør Jon Petter Scheie Anti ønsker at samisk ungdom skal møtes i Tromsø.

Foto: Privat

Scheie Anti forteller at de arrangerer turneringen fordi de vil at turneringen blir et samlingssted hvor samiske og andre kan treffes i Tromsø.

– Vi vil bli en plattform hvor samer og andre treffes for sportslig og sosial sammenkomst. Vi mener det er viktig at vi har en slik plattform. Men det er ikke slik at turneringen er kun for samer, folk fra andre plasser kan også melde på lag.

Få lag påmeldt til nå

Til nå er det påmeldt åtte lag, men Scheie Anti sier at han vet at flere lag vil påmelde seg.

– Jeg har hørt at flere lag vil påmelde seg, så det blir nok flere lag enn de åtte. Vi har plass til 30 lag. Turneringen spilles i en hall, så vi må begrense antall lag. Og påmeldingsfristen er 30. januar.

Om nivået i turneringen forteller Anti at det er varier fra lag til lag.

– De som deltar i turneringen er alt fra mosjonister til seriøse fotballspillere. Man trenger ikke å være verdens beste spiller for å kunne delta, vi vil at alle skal kunne delta.

Pengetrøbbel

Pengemangel har gjort at det har vært usikkert om turneringen blir arrangert. Men Anti sier at det blir turnering.

– Vi har manglet litt penger, men det har vi klart å løse. Turnering blir arrangert og vi har også turneringsfest lørdagskveld.

Vennskapskamp

På grunn av mye diskusjoner rundt hets av samer i Tromsø, forsøker Scheie Anti å få til en vennskapskamp mellom Samelandslaget og Tromsdalen UIL.

– Jeg forsøker å få til en vennskapskamp mellom Samelandslaget og TUIL som spilles lørdagen. Den kampen vil vise at samer og nordmenn i Tromsø kan gjøre ting sammen, og at det ikke er hets i Tromsø. Ordføreren i Tromsø, Jens Johan Hjort, vil også komme før kampen og holde en tale.