NRK Meny
Normal

Grønlandske skuespillere med suksess i Sverige

Elisabeth Heilmann Blind og Vivi Nielsen har for tiden suksess i stykket Romeo og Julie, som for tiden spilles utendørs i Kungälv.

Fru Capulet og Julies amme.
Foto: Louise Hollerup Christensen

De grønlandske skuespillerne har roller i Shakespeare-klassikeren, som det svenske teateret Teatro spiller i historiske Bohus festning i Kungälv, Gøteborg.

Vivi Nielsen sier til KNR, Kalaallit Nunaata Radioa , at Teater Teatro etterlyste grønlandske skulespillere.

– Svenn Syrin fra Grønlands Nationalteater ble kontaktet av Teater Teatro , som da anbefalte meg, Elisabeth Heilmann Blind og Vivi Sørensen

Spiller Julies mor og amme

Elisabeth Heilmann Blind og Vivi Nielsen er begge er utdannet på 80-tallet på den første grønlandske teaterskole Tukak i Fjaltring på Vestjylland i Danmark. Heilmann Blind spiller Julies barnepike, tjenestepike og fortrolige. Hun er godt kjent i Sápmi, hvor hun har jobbet i samisk teater i 25 år.

Familien Capulet

Familien Capulet.

Foto: Louise Hollerup Christensen

Vivi Nielsen spiller Julies mor, Fru Capulet. Hun har som Heilmann Blind bakgrunn som grønlandsk skuespiller og maskedanser.

– Vi har faktisk brukt en del av grønlandsk kultur i stykket. Blant annet i en scene med Julie, har vi brukt elementer fra maskedansen. Det er en scene hvor Julie er desperat, hun begynner å bli voksen og forakter alle, sier Nielsen til KNR.

Gode anmeldelser

Avisanmelderne i Sverige har rost de grønlandske medvirkende. Avisa Ekspressen kaller det en riktig vakker forestilling som passer til å bli spilt på en utendørs scene. Elisabeth Heilmann Blind spiller i følge anmelderen med tyngde.

Vivi Nielsen drømmer om å oppføre Shakespeares kjærlighetsdrama på Grønland.

– Det ville være bare helt fantastisk.

Stykket hadde premiere 9. juli og spilles til og med 27. juli.