NRK Meny
Normal

Tidligere praktikant: - Har ikke angret på det

– Søk, sier de tidligere praktikantene til ungdom som teller på knappene om de skal satse på medieutdannelse og søke seg inn som praktikanter hos NRK Sápmi. Søknadsfristen nærmer seg.

Praktikantenes rekrutteringsvideo.

De tidligere praktikantene Linn Kristin Bær og Linn Margrete Påve på oppdrag etter endt praktikantperiode. Nå gis stafettpinnen videre til andre.

Det er større behov for meg i samisk media enn i norske medier.

Linn Kristin Bær

De har vært både bak kamera og foran kamera. De har laget radiosaker og skrevet nettartikler. Nå er de ferdige med sin halvårige opplæring, de fire praktikantene som har fulgt opplæringen ved NRK Sápmi siden september i fjor.

Har man ideer, så får man grønt lys til å lage sakene.

Linn Margrete Påve

Nå gis stafettpinnen videre med søknadsfrist mandag 31. mars.

Blitt tøffere

Maria Therese Oskal

Maria Therese Oskal er sikker på at medieyrket er hennes fremtid.

Foto: Berit Nystad / NRK Sápmi

– Det er litt rart å være ferdig, sier Maria Therese Oskal fra Alta og Kautokeino. Hun og to tidligere praktikanter jobber nå som reportere, i kortere eller lengre perioder frem til studiestart i høst.


– Halvåret har vært artig og spennende. Jeg er blitt mye tøffere. Kameraene som i begynnelsen virket skumle, er slett ikke skumle - jeg er blitt vant til dem, sier hun Maria Therese.

Idé, lag sak

– Det hadde vært fint med flere saker fra Porsanger, sier Igeldas-jenta Linn Margrete Påve. Hun lover å gjøre hva hun kan for å profilere det samiske miljøet i hjemkommunen den tida hun nå jobber som reporter. Og det skulle ikke være så vanskelig, mener hun.

– Har man ideer, så får man grønt lys til å lage sakene, sier Linn Margrete. Og om det blir flere journalister fra Porsanger, blir det flere saker derfra, det er hun sikker på.

Hun kan fort bli en av dem, for hun ønsker å ta videre utdanning innen media.

Halvåret har vært artig og spennende. Jeg er blitt mye tøffere. Kameraene som i begynnelsen virket skumle, er slett ikke skumle.

Marie Therese Oskal

Trives best bak kamera

Linn Kristin Bær fra Karasjok trives best bak kamera, det er blitt enda klarere for henne i praktikantperioden. Hun har alltid likt å fotografere og kommer til å søke medieutdanning med vekt på dette.

– Det er større behov for meg i samisk media enn i norske medier. Jeg er ikke noe bymenneske, Alta kan allerede bli for stort. Kunne ikke tenke meg å jobbe i byer som Tromsø heller. Dessuten trives jeg i NRK Sápmi, sier hun.

Jeg anser journalistyrket som like viktig som læreryrket for å nå ut til folk med språket.

Vaino Rensberg
Vaino Rensberg

Vaino Rensberg mener journalistyrket er like viktig for det sørsamiske språket som læreryrket.

Foto: Berit Nystad / NRK Sápmi

– Journalistyrket viktig for sørsamisk

Sørsamejenta Vaino Rensberg fra Røros som ble ferdig som praktikant i fjor, tar nå journalistutdanning i Bodø.

Hun ønsker at flere samiske ungdommer griper denne muligheten som NRK Sápmi tilbyr.

Hun er klar over at det er stor etterspørsel etter folk som kan sørsamisk, men som hun sier – jeg anser journalistyrket som like viktig som læreryrket for å nå ut til folk med språket.

– Søk

Til ungdommer som vurderer å søke seg inn som praktikant, sier Marie Therese Oskal – gjør det!

Hun har ikke angret på at hun gjorde det og kommer til å satse på videre utdanning innen media.