NRK Meny
Normal

Sofia Jannok nominert til internasjonal pris

Den samiske artisten Sofia Jannok (32) er nominert på grunn av hennes mot og sosiale engasjement.

Sofia Jannok
Foto: Pressefoto

– En fantastisk fin pris å bli nominert til. Jeg føler meg beæret. Da har mitt entydige budskap om menneskerettigheter for urfolk nådd frem. Bara det er en seier, uttaler Jannok til Sameradion & SVT Sápmi.

Det er det internasjonale nettverket «Social Venture Network (SVN)», som siden 2011 har delt ut «Giraffpriset» til en person eller en bedrift som har stukket ut halsen og gjort noe ekstra modig og tatt store risker samt brutt gjennom motstand.

Begrunnelsen for nominasjonen av den samiske sangeren er:

«Sofia Jannok løfter modig spørsmål som utfordrer vårt selvbilde og blottlegger vår dobbeltmoral både i miljøspørsmål og på det sosiale planet. Med sin musikk utfordrer hun den ultimate makten. At Sverige ikke har ratifisert urfolkskonvensjonen er en skam. Kanskje er det på tide nå, kanskje kan denne prisen bli tungen på vektskålen? Den gruve-boomen som pågår risikerer å ytterligere undertrykke samenes rettigheter.»

«Giraffpriset» er på 10.000 svensker kroner og vinneren skal ha gjort noe i emnene miljø, sosialt ansvar eller etikk og deles i slutten av mai.