Hopp til innhold

Kvotekrig på Island

Stortinget i Norge skal snart ta stilling til om de skal tillate fiskere å kjøpe fiskekvoter fra hverandre, som på Island.

Birkir Einarsson
Foto: Johs Kalvemo/NRK

Fiskere i hele Nord-Norge tror at regjeringens forslag om fiskekvoter vil få gjennomslag, selv om de med minste kvoter på Island er misfornøyd.  

En femtedel av kvoten

Isafjorđur er en av småstedene på Island hvor de fleste lever av havfiske, og her merker de at kjøp og salg av fiskekvoter har ført til problemer for de minste båtene. De minste fiskebåtene har i dag en femtedel av den totale fiskekvoten på Island.

- Fiskekvotene blir i dag kontrolert av none få, og det er de store innen fiskerinæringen på Island, som har kontroll over det meste av fiskekvotene. Det sier fisker Birkir Einarsson , som NRK Sámi Radio møter på Isafjorđur.

Lite på små steder

Fisker Birkir Einarsson sier at fiskere med de minste kvotene, ikke er fornøyd med ordningen de har på Island. -De store får større kvoter, og de små mister eller må selge sine fiskekvoter, sier en bekymret Birkir Einarsson.  

Fiske er øya Isafjorđurs gull, mener Einarsson.

Ser forskjeller

På Island ser de nå resultater av regjeringens fiskeripolitikk, og omsettelige fiskekvoter. Kjøp og salg av fiskekvoter går ut over de små fiskerisamfunnene.

- Flere steder er preget av dette og man ser at flere småsamfunn kan bli lagt øde, sier fiskeren Birkir Einarsson.

-Jobber med problemet

 

 

Einar Hreinsson
Foto: NRK Sámi Radio

Myndighetene på Island ser problemet, og jobber for at fiskerisamfunn må få en samlet og større fiskekvote.

-Vi ser allerede i dag at kvoteordningene kan ha slått ut på en feil måte, det må vi bare innrømme. Det sier den Islandske fiskeriministeren Einar Kristinn Gudfinnson til Sámi Radio. Fiskeriministeren har noen løsninger som de mener kan hjelpe.

-Det eneste vi kan hjelpe med i dag, er å gi fem prosent av fiskekvotene til de som har det største behovet for det, sier Einar Kristinn Gudfinnson. 

Aksjoner i Norge

Sist helg ble en tverrpolitisk folkeasjon stiftet i Tromsø, som krever at regjeringen i Norge, trekker tilbake forslaget om kjøp og salg av fiskekvoter for fartøy under 15 meter. "Levandes kyst", som akjsonen heter, forventer at regjeringen også anerkjenner kystfolkets og urbefolkningens rett til ressurssene i havet. En av de som deltok på møtet, var leder i Norske Samers Riksforbund, Silja Muotka.   

 

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK