Hopp til innhold

Skuffet over FN-rapportøren

Nina Afanasjeva i Kola sameforening er skuffet over at FN-rapportøren for urfolkssaker ikke tar med de russiske samene i sin rapport.

Nina Afanasjeva

Nina Afanasjeva i Kola sameforening.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

FNs spesialrapportør for urfolksspørsmål, James Anaya, er nå på besøk i Rovaniemi for å forberede sin rapport om menneskerettighetssituasjonen til samene, men de russiske samene kommer ikke til å omfattes av denne rapporten.

Nina Afanasjeva er på møtet i Rovaniemi som representant for Kola sameforening, og hun er skuffet.

– Det er trist for oss. Vi har snakket om sakene våre på møtet til Samisk parlamentarisk råd (SPR). Samiske rettigheter er et spørsmål som berører alle samene i hele Sápmi. Derfor er det trist at de sakene vi tar opp ikke kommer med i spesialrapportørens rapport, sier en tydlig skuffet Afanasjeva.

– Lite rettigheter

Det bor omkring 2000 samer på Kolahalvøya i Russland, og de ligger langt etter når det gjelder rettighetene det snakkes om på møtet i Rovaniemi. Kolasamene har ikke sitt eget parlament, deres språk er sterkt truet og landrettighetene deres er svake.

FNs spesialrapportør James Anaya

FNs spesialrapportør James Anaya.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Afanasjeva og de andre representantene for samene på Kolahalvøya var ikke tilstede da de samiske representantene i går la frem sine saker for FNs spesialrapportør for urfolksspørsmål James Anaya. De skal istedet legge frem sine saker i et eget møte med Anaya i dag.

– Jeg vil fortelle til Anaya at vi jobber med å få etablert et eget parlament for samene på Kolahalvøya. Dette er veldig vanskelig for oss, fordi våre myndigheter motsetter seg slike planer, sier Nina Afanasjeva.

Spesialrapportøren har imidlertid ingen plikt til å ta med dette i sin endelige rapport, fordi Russland ikke er med i denne rapporteringsprosessen slik Norge, Sverige og Finland er.

James Anaya sier at han har møtt representanter for urfolk i Russland, men han gir ingen kommentarer om sine konklusjoner før han legger frem en rapport fra møtet.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.