Hopp til innhold

Skrekkhistorier om «Rudolf» sitt kjøtt rundt engelske middagsbord

Britene kastet seg over 20.000 reinsteik som dukket opp i supermarkedene. Etter hvert gjorde de engelske tabloidavisene det samme.

Julenissen i Rovaniemi

Julenissen i Rovaniemi med en av Rudolfene.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Reinkjøtt-middag

Reinkjøtt selges unna i Storbritannia.

Foto: Mari Svenningsen/Opplysningskontoret for Egg og Kjøtt

– Supemarkedgiganten Lidl selger kjøtt av rein som er slaktet i det iskalde Sibir. Dit sendte også Stalin tusenvis av fanger for å dø fra 1930 til 1950-årene, forteller The Mirror sine lesere.

Avisen kobler også historien om reinen og slaktemetodene i Sibir til eventyrreinen «Rudolf» som trekker julenissens slede.

– Enorm etterspørsel

Bakgrunnen for interessen som de engelske avisene nå viser reinkjøtt, er at den tyske matvarekjeden Lidl i løpet av to uker solgte 20.000 stykker reinsteik på det britiske markedet.

– Etterspørselen fra våre kunder har vært enorm, sier Lidls PR-sjef Clare Norman ifølge The Independent .

Prisen for en stykke reinsteik er på rundt åtte pund; omlag 80 norske kroner. Ifølge Independent bidrar den kraftige økningen i etterspørselen av reinkjøtt til tomme lagre i blant annet Finland.

Produsentene måtte nylig si nei til en bestilling av 100.000 dyr fra et tysk selskap. Årsaken til dette var at finnene var bekymret for ikke å makte etterspørselen fra det innenlandske markedet.

– Det er ikke bare Tyskland som viser stor interesse for reinkjøtt, også franske og spanske selskap har forsøkt å skaffe reinkjøtt, skriver The Independent.

reinslakting 19

Bildet viser reinslakting ved slakteri i Finnmark.

Foto: Marte Lindi

Finnene har selv importert 10.000 slaktedyr fra Russland for å imøtekomme etterspørselen.

– Avslører sjokkerende sannhet

For avisen The Mirror er imidlertid koblingen til julenissens rein med den røde nesen – «Rudolf» – det viktigste.

Avisen viser til den «sjokkerende sannheten» som publikasjonen Sunday People presenterte sist søndag.

– Slik ender det tradisjonelle juleikonet på middagsbordene til britiske familier via Lidl, skriver avisen før den ramser opp hva som skjer i den russiske landsbyen i Yamal.

Ifølge avisen blir forvirrede rein jaget og drept. Deretter får dyrene kraftige elektriske ladninger i panna. Blodet renner sakte ut. Bildene viser også at reinen blir «halshugd» før skinnet flås vekk, skriver The Mirror.

Dette har fått dyreverngrupper i Storbritannia til å reagere.

– Dette er med på å ødelegge julegleden, mener gruppen Viva!

Direktør Yevgeny Maltsev i reinkjøttselskapet Yamal sier til The Mirror at de slakter dyrene på en human og sivilisert måte.

Odd Erling Smuk

Odd Erling Smuk.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Skremmes mer av kugalskap

Odd Erling Smuk har vært president i organisasjonen Verdens reindriftsfolk inntil nylig. Organisasjoner har medlemmer fra 28 regioner innenfor ni nasjonalstater.

Finnmarkingen tror ikke de engelske avisene med sine historier vil skremme kundene i markedet.

– England har liten mat-troverdighet på grunn av kugalskap. Reinkjøtt går inn under kategorien vilt. Det er kanskje derfor britiske kunder har kjøpt så mye rein. Kundene er nok mer bekymret for kugalskapen, sier Smuk til NRK.

Han har besøkt reindriftsfolket på Yamal en rekke ganger, og kjenner til forholdene godt. Det er urfolket nenetsene som driver reindrift der.

– På grunn av oljeindustrien er araberne nå på full fart inn i reinkjøttmarkedet. Jeg tror også at etterspørselen fra ikke-engelskspråklige land vil øke etter hvert.

– Under den siste verdenskonferansen for reindriftsfolk fortalte yamalfolket at de nå også eksporterer til USA, sier Odd Erling Smuk.

Ps. I Russland er ikke «Rudolf» noe som kobles til julenissen. Ifølge de britiske avisene trekkes Bestefar Frost sin slede av hvite hester i Russland.

Korte nyheter

  • Unjárggas váilo našunálabeaivvi lágideaddji

    Dássážii ii leat oktage dieđihan ahte sii lágidit doaluid Norgga našunálabeaivvi Unjárgga gielddas.

    Dán livčče searvvit dahje skuvlaluohkát sáhttán ohcat, muhto gielddas eai leat ožžon ovttage ohcamuša.

    Danne leat dál bajidan doarjaga man juolludit sidjiide geat lágidit doaluid. Dál ožžot sii 40.000 ruvnno, mii leat 10 duhát eanet go láve.

    Norsk og samisk flagg
    Foto: Torgeir Varsi / NRK
  • Filkkageaidnu giddejuvvo

    Stáda geaidnodoaimmahat dieđiha ahte filkkageaidnu 888 mii lea Davvesiidda suohkanis giddejuvvo odne, mánnodaga cuoŋománu 29. beaivvi.

    Dán sii dahket giđđajohttima geažil, ja dát geaidnu lea gitta guhtta diimmu, diibmu 16 rájes.

    Reinflytting i Øyfjellområdet i Vefsn. Bildene er ikke fra selve planområdet for vindkraftanlegget.
    Foto: Ole Henrik Kappfjell
  • Edtjieh fylhkengeajnoe govhte tæjmoeh steegkedh

    Statens veiveisen bieljele edtjieh fylhkengeajnoe 888 gaskesne Beahkkirvuotna jïh Nuorri Davvesiida tjïeltesne gohvte tæjmoeh steegkedh mænngan tsåahka 16:00 daenbiejjien, gïjrejuhtemen gaavhtan.

    Reinflytting
    Foto: Edmund J Grønmo