Skånland får sin første kvinnelige ordfører

Arbiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt skrev under på en historisk samarbeidsavtale. En unik samisk avtale, mener Rødt.

Samarbeidsavtale Ap, SV og Rødt

Her underskriver Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt samarbeidsavtale. Fra venstre Odd-Are Hansen (SV) Kjell Erland Pedersen (Rødt) og Helene Berg Nilsen (Ap)

Foto: Mathis Eira / NRK

Valglogo

Avtalen er historisk, sier Kjell Erland Pedersen (Rødt).

Vi får den første kvinnelige ordfører i kommunen, sier Pedersen.

– Det er en unik samisk avtale, vi skal søke om å komme inn i forvaltningsområdet for samisk språk. Vi skal også få samisk navn på Skånland kommune – Skániid suohkan og skilting på samisk, sier Pedersen.

Helene Berg Nilsen (Ap) blir ordfører

– Vi er fornøyd med at partiene har inngått en politisk samarbeidsavtale og ikke et valgteknisk samarbeid, sier kommende ordfører i Skånland, Helene Berg Nilsen (Ap).

For Arbeiderpartiet er det også viktig å få saken om samisk språkforvaltningsområde i gang.

– Vi ønsker å invitere Sametinget allerede i januar til et temamøte for å fortelle om samisk språkforvaltningsområdet til kommunestyret, sier Nilsen.

– Bygging av oppvekstsenter på Sandstrand er også viktig for oss. For å få unge folk hit må vi ha barnehageplasser og skole, sier Nilsen.

Avtalen mellom Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt bygger på 14 hovedprinsipper og 31 mål i fireårsperioden.

Kommende varaordfører er stolt

Odd-Are Hansen (SV)

Kommende varaordfører Odd-Are Hansen (SV)

Foto: Mathis Eira / NRK

– Jeg er veldig stolt over at vi skal søke om innlemmelse i forvaltningsområdet for samisk språk, sier Odd-Are Hansen (SV). Hansen blir varaordfører.

Hansen er også fornøyd med at partiene er enige om å ikke slå seg sammen med Harstad, men heller utrede en sammenslåing med Evenes og Tjeldsund kommune eller å forbli egen kommune. Hansen er også fornøyd med miljøprofilen i samarbeidsavtalen.

Korte nyheter

 • Beklager sammenligningsfeil

  – Valgdirektoratet beklager at det har tatt tid å rette feilen i sammenlikning av partienes oppslutning mot resultatene i 2017, skriver kommunikasjonssjef Kristina Brekke Jørgensen til NRK.

  Det gikk over ni dager fra valgdagen ble avholdt til feilen var rettet fra Valgdirektoratets side.

  Feilen har vært knyttet til ny geografi etter kommune- og regionreformen. Både stortings- og sametingsvalget har vært påvirket.

  Valgdirektoratet har nå generert datagrunnlaget fra 2017 på nytt som gjør at sammenligning fra det forrige valget er korrekt. De understreker samtidig at de faktiske valgresultatene har vært riktige hele tiden og at partienes oppslutning har vært korrekte.

 • Vant pris for beste foto

  Filmskaper i Davás film, Ken Are Bongo fra Kautokeino, stakk nylig av med pris for beste foto i Mexico City Videodance filmfestival. Dette i regi av filmproduksjon med Reinfilm, og regidebutanten, sveitsiske Flavia Devonas Hoffmann. Kortfilmen Human Habitat, handler om en reise med menneskelige følelser i sving, i navigasjon med gruve og oljevirksomheten i Finnmark. Filmen kan streames fra desember, etter at den er blitt vist i alle filmfestivaler først.

 • Ávvir og Ságat mister lesere

  Tall fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) viser at 8 av 11 aviser i Finnmark har positive opplagstall i første halvår av 2021 sammenlignet med første halvår i 2020. Ávvir og Ságat er blant to av de tre avisene som synker i opplag. De har mistet henholdsvis 31 og 41 lesere. Finnmarken har økt mest i opplag med 177 nye avislesere.

  Avisbunke, bunke med aviser
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK