NRK Meny
Normal

Skånland får sin første kvinnelige ordfører

Arbiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt skrev under på en historisk samarbeidsavtale. En unik samisk avtale, mener Rødt.

Samarbeidsavtale Ap, SV og Rødt

Her underskriver Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt samarbeidsavtale. Fra venstre Odd-Are Hansen (SV) Kjell Erland Pedersen (Rødt) og Helene Berg Nilsen (Ap)

Foto: Mathis Eira / NRK

Valglogo

Avtalen er historisk, sier Kjell Erland Pedersen (Rødt).

Vi får den første kvinnelige ordfører i kommunen, sier Pedersen.

– Det er en unik samisk avtale, vi skal søke om å komme inn i forvaltningsområdet for samisk språk. Vi skal også få samisk navn på Skånland kommune – Skániid suohkan og skilting på samisk, sier Pedersen.

Helene Berg Nilsen (Ap) blir ordfører

– Vi er fornøyd med at partiene har inngått en politisk samarbeidsavtale og ikke et valgteknisk samarbeid, sier kommende ordfører i Skånland, Helene Berg Nilsen (Ap).

For Arbeiderpartiet er det også viktig å få saken om samisk språkforvaltningsområde i gang.

– Vi ønsker å invitere Sametinget allerede i januar til et temamøte for å fortelle om samisk språkforvaltningsområdet til kommunestyret, sier Nilsen.

– Bygging av oppvekstsenter på Sandstrand er også viktig for oss. For å få unge folk hit må vi ha barnehageplasser og skole, sier Nilsen.

Avtalen mellom Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt bygger på 14 hovedprinsipper og 31 mål i fireårsperioden.

Kommende varaordfører er stolt

Odd-Are Hansen (SV)

Kommende varaordfører Odd-Are Hansen (SV)

Foto: Mathis Eira / NRK

– Jeg er veldig stolt over at vi skal søke om innlemmelse i forvaltningsområdet for samisk språk, sier Odd-Are Hansen (SV). Hansen blir varaordfører.

Hansen er også fornøyd med at partiene er enige om å ikke slå seg sammen med Harstad, men heller utrede en sammenslåing med Evenes og Tjeldsund kommune eller å forbli egen kommune. Hansen er også fornøyd med miljøprofilen i samarbeidsavtalen.