NRK Meny
Normal

Sápmi mistet EM-plassen

Monaco overtar plassen til Sápmi i sommerens EM i fotball og de har ikke tatt hensyn til FA Sápmis forespørsel om å få utsatt frist til mars.

Conifa World Cup 2014 dag 3

Det samiske herrelaget i fotball får ikke delta i sommerens Conifa EM.

Foto: Sergey Gavrilov / NRK

FA Sápmi hadde et håp om å skaffe finansiering for deltakelse til sommerens Conifa EM i fotball, men nå har de fått beskjed om at Monaco overtar plassen.

– Vi har fått tilbakemelding fra 11 lag om at de deltar, FA Sápmi har sendt en forespørsel om utsatt svarfrist, men det kan ikke det globale styret i Conifa gå med på, sier Conifa president Per-Anders Blind.

Blind mener at om man hadde gitt Sápmi lenger frist, og de kommer tilbake i mars med beskjed om at de ikke blir med, da hadde de skapt problemer for hele arrangementet.

Flyttes til London

Søndag gikk det globale styret i Conifa inn for å flytte gruppespillet i mesterskapet til London, men plasseringskamper og sluttspillet skal gå på Isle of Man.

Conifa president Per-Anders Blind.

Conifa president Per-Anders Blind beklager at FA Sápmi mistet EM plassen, men de kunne ikke vente lenger.

Foto: Sergey Gavrilov / NRK

Conifa president Per-Anders Blind er skuffet over at FA Sápmi ikke kan bli med, for Blind har også hjerte for det samisk fotball.

Nå vil gruppespillet gå i Nord-London til sommeren, og Conifa venter fulle tribuner og stor medieinteresse for mesterskapet.

Skuffet president

Fotballpresident Håkan Kuorak i FA Sápmi er svært skuffet over vedtaket til Conifa, for han har gitt beskjed om at de vil ha sponsorer på plass innen svært kort tid.

– Jeg trodde vi fortsatt skulle få litt tid og nå hører vi at gruppespillet flyttes til London, som hadde gjort deltakelse rimeligere.

Conifa World Cup 2014 dag 3

Noen av de samiske spillerne som var med i Conifa World Cup sist sommer.

Foto: Sergey Gavrilov / NRK

Håkan Kuorak regner med at deltakelsen hadde kostet 150.000 til 200.000 kroner, men nå har Monaco overtatt plassen.

Må ha poeng

For FA Sápmi betyr den tapte plassen i sommerens Conifa EM at de ikke får spilt om viktige ranking poeng.

– Vi kommer til å ta ut lag til både EM og VM etter hvordan de er ranket, og FA Sápmi ligger ikke så høyt på denne rankinglisten, forklarer Conifa president Per-Anders Blind.

Også FA Sápmi ser denne utfordringen.

Håkan Kuorak

Fotballpresident Håkan Kuorak er skuffet over at Sápmi mistet EM plassen i sommer.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

– Vi må prøve å få til treningskamper for det samiske herrelaget i fotball for å kunne klatre på rankingen og være direkte kvalifisert til fremtidige mesterskap, avslutter en skuffet Håkan Kuorak.