NRK Meny
Normal

Samlet inn penger til NRK Sápmi

De samiske andaktene NRK Sápmi ukentlig kringkaster er så gode at de fortjener et tilskudd, mente Harstad menighetsråd som like gjerne ga sin kollekt til dette formålet.

Harstad kirke

Her i denne kirken samlet Harstad menighet inn penger til NRK Sápmi.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Det var ei her i menighetsrådet som fremmet dette forslaget, forteller daglig leder i Harstad Menighetsråd, Sverre Tharaldsen.

Totalt samlet de inn 3190 kroner under søndagens gudstjeneste i Harstad kirke. Pengene er «øremerket» de samiske andaktene som NRK sender på radio hver søndag og helligdager.

At det var dagen etter samenes nasjonaldag denne innsamlingen skjedde var ingen tilfeldighet.

Her finner du flere nyheter i forbindelse Sámi álbmotbeaivi – Samenes nasjonaldag 2016

– Det passet veldig fint med denne gaven, når samene nettopp hadde feiret nasjonaldagen sin, forteller Tharaldsen.

Uvanlig, men flott gest

Mona Solbakk

Mona Solbakk er redaktør i NRK Sápmi.

Foto: Privat

Redaktør i NRK Sápmi, Mona Solbakk, var noe forbauset, men samtidig takknemlig for gesten.

– Dette har vi ikke opplevd før, så vidt meg er bekjent, så jeg ble litt overrasket da jeg fikk vite om pengegaven. Dette viser at de bryr seg om det vi kringkaster, og jeg setter stor pris på oppmerksomheten og engasjementet denne menigheten har vist oss.

Til tross for en opprømt redaktør er det ikke så enkelt å ta i mot en slik gave.

– Dessverre kan vi ikke ta i mot pengene. På grunn av vår redaksjonelle uavhengighet er det viktig at vi ikke åpner opp for pengestøtte fra eksterne. Det er en prinsippsak. Men gesten i gaven, den tar vi i mot med stor takk, og jeg må bare understreke at vi er veldig glad for at de er fornøyd med innholdet og at de vil støtte dette arbeidet.

Oppfordrer til å gi pengene til noen andre

Hvorfor akkurat NRK Sápmi skulle få disse pengene begrunner Tharaldsen slik.

– Da menighetsrådet skulle vedta de ulike formålene kollektpengene skulle gå til, ble det blant annet sagt at disse samiske andaktene er viktige med tanke på bevaring av samisk språk, forteller Tharaldsen. Dette var en av grunnene til dette noe uvanlige offeret, forklarer Tharaldsen.

– Det er en veldig fin tanke, sier redaktør Mona Solbakk, og vi kommer til å oppfordre de til å gi pengene til noen andre. Det finnes heldigvis nok av gode formål som trenger penger.