Hopp til innhold

Samiske kommuner kommer bedre ut i nasjonal kåring

Samiske kommuner sliter, bekrefter kommune-NM atter en gang. Men flere klatrer oppover på rangeringen.

Kommune-NM

Søndag offentliggjorde Næringslivets Hovedorganisasjon den nasjonale kåringen kommune-NM.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Samtlige kommuner i samisk språkforvaltningsområde er rangert som dårligst eller nest dårligst i kommune-NM.

Men i gjennomsnitt klatrer de samiske kommunene sakte, men sikkert oppover på lista.

Det viser Næringslivets Hovedorganisasjons (NHO) ferske kåring som ble offentliggjort på søndag.

På bunn av de samiske kommunene finner vi Kåfjord som landets 4. dårligste, mens Snåsa kommer best ut på 304. plass.

Mer aktivitet

Flere kommuner merker fremgang. Snåsa, Tana, Kautokeino og Lavangen har de siste årene klatret godt opp på lista.

Tone Våg (Ap)

Ordfører i Snåsa, Tone Våg (Ap), er glad for mer næringsaktivitet i kommunen.

Foto: Privat

Flere arbeidsplasser i Snåsa er grunnen til at kommunen har klatret fra 329. plass til 304. plass det siste året, mener ordføreren.

– Vi har en utbygging av et kraftverk som er et av de største utbyggingene siden jernbanen kom til Snåsa på 1920-tallet. I tillegg har vi fått et asylmottak. Det gir store ringvirkningen langt utover selve utbyggingen, forklarer ordfører Tone Våg (Ap)

– Vi er glad for all aktivitet fordi det skaper positivitet og utvikling. Årsaken til at vi taper innbyggere er arbeidsmarkedet.

NHOs Kommune-NM rangerer kommunene etter attraktivitet og lokal vekstkraft basert på forhold ved næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommunal økonomi.

NHOs Kommune-NM, kommuner i samisk språkforvaltningsområde

Denne grafen viser rangeringen til de ti kommunene i samisk språkforvaltningsområde.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Ser lys i tunnelen

Tor Asgeir Johansen

Tysfjordordfører Tor Asgeir Johansen (Ap) ser lys i tunnelen tross dårligst rangering.

Foto: Simon Piera Paulsen

Derimot er det flere kommuner som sliter seg mot bunnen.

Karasjok faller litt hvert år, mens på verstinglista finner vi kommunene Røyrvik (27. dårligste i landet), Tysfjord (13. dårligste) og Kåfjord (4. dårligste).

Ordføreren i Tysfjord innrømmer at kommunen har utfordringer.

– Det ser ikke noe særlig bra ut og vi har en jobb å gjøre for å rette opp. Men vi har gjort en god del grep som vil slå ut i målingene for 2016 og 2017, mener Tor Ageir Johansen (Ap).

– Det er lys i tunnelen og vi har ikke tenkt å kjøre inn i en ny.

Vanskelig situasjon

Ordføreren har flere forklaringer på den dårlige rangeringen.

– Vi jobber med å snu den vanskelige økonomiske situasjonen. En annen ting er at vi er en liten kommune langt unna større byer. Og så har vi et ensidig næringsliv.

De ti kommunene i samisk språkforvaltningsområde har samlet sett en svak fremgang med en gjennomsnittsplassering på 376. plass i 2010 til 366. plass i 2015.

Korte nyheter

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Sametinget besøker pitesamisk område

    Tirsdag 6. og onsdag 7. mai skal Sametinget reise rundt i pitesamisk område i Nordland og ha dialogmøter med pitesamiske institusjoner for å høre mer om hvilke utfordringer de har.

    Sametingsråd Maja Kristine Jåma skal sammen med politisk rådgiver Nils Ante Eira besøke Dållågádden Villmarkscamp i Tollådalen i Beiarn, Adde Zetterquist Kunstgalleri og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal og bedriften til Margareth og Lennart Ranbergs fra Moen, og ha dialogmøter med Torill og Knut Sivertsen og styret i Salto Bihtesamiid Searvi/Salten Pitesamiske Forening.

    De skal også ha møter med pitesamisk senter Duoddara ráfe, Saltfjell reinprodukter, ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp), foreningen Pitesamisk Museum, Duokta reinbeitedistrikt og Ballvatn reinbeitedistrikt.

    Pitesamiske bygninger ved Nordland nasjonalparksenter
    Foto: Sander Andersen / NRK
  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK