Hopp til innhold

Samisk OL-suksess

Til tross for jetlag, en søvnløs natt og to konserter tidligere på dagen, klarte Adjagas å forføre OL-publikummet i Vancouver.

Sara Marielle Gaup

En sliten Sara Marielle Gaup ga alt under OL-konserten i Vancouver torsdag kveld.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg er veldig sliten og har nesten ikke sovet den første natta etter at vi kom til Vancouver i går kveld. I tillegg har vi jo hatt to konserter tidligere i dag. Derfor er jeg ikke sikker på at jeg klarer å yte mitt beste på kveldens konsert, sa en tydlig sliten Sara Marielle Gaup rett før torsdagens konsert på Aboriginal Pavillion i OL-byen Vancouver i Canada.

Adjagas er en av de få norske bandene som er invitert til Vancouver for å representere Norge under de olympiske vinterlekene 2010.

– Det synes jeg er kult. Det gir jo oss en unik mulighet til å markedsføre vår musikk og samisk kultur, sier joikemakkeren Lawra Somby.

Oppdaget av festivalprodusenten

I likhet med de andre deltakerne i OL har de utvalgte kulturutøverne som deltar gått gjennom en knallhard "kvalifisering" før Vanvcouver-turen var sikret. Adjagas klarte "opptakskravet" da de sist hadde konsert i Canada i august 2009.

Lawra Somby

Lawra Somby var med på å forføre publikum i Vancouver.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi var med i "IndiginoUs Festival" på "Harbourfront Cultural Centre" da festivalprodusenten Sal Ferreras kom bort til oss og spurte om vi var interessert i å holde konserter under de olympiske lekene i Vancouver. Det svarte vi selvsagt ja til, forklarer Lawra Somby.

Sal Ferreras er en kjent perkusjonist og produsent i Canada og har ansvaret for produksjonen av OL-konsertene på Aboriginal Pavillion.

Sara Marielle Gaup syntes det var veldig rart å ha konsert akkurat på denne tiden av døgnet.

– Klokka her i Vancouver viser jo elleve på kvelden, men for kroppen min føles det fortsatt som om det er tidlig om morgenen og jeg har nok aldri før hold konsert klokken åtte om morgenen. Det er vel det klokka er hjemme i Norge nå? spør Sara Marielle Gaup og får et nikkende svar fra artikkelforfatteren.

Ingen symptomer på trøtthet

Da Adjagas entret scenen sent tordsdag kveld lokal tid var det ikke mye som tydet på at Sara Marielle Gaup, Lawra Somby eller de andre i bandet var synlig berørt av jetlagen. De var tredje og siste band ut. Publikum var allerede kommet i stemning etter magiske opptredener av to andre band.

Perkusjonisten Sal Ferreras

Perkusjonisten Sal Ferreras.

Foto: Pressefoto

– Vi kommer til å gi alt under konserten uansett hvor trøtte vi måtte være, bedyret Sara Marielle Gaup før konserten. Hun mente tydligvis alvor. Publikum så ut til å storkose seg. Folk applauderte, lo av joikernes til tider morsomme introduksjoner av joikene og så ut til å ha det bra under konserten.

Tiden frem til hjemreisen på lørdag akter medlemmene i Adjagas å bruke godt.

– Nå skal jeg prøve å få tak i billetter til noen av idrettsarenaene her. Mitt største ønske hadde vært å se på snowboard, men de konkurransene er jo som kjent over. Men jeg tror nok jeg skal finne noe som er interessant å se på her, sier Lawra Somby.

Sara Marielle Gaup kunne også tenke seg å få med seg litt sport, men som duodjistudent har hun også andre interesser.

– Jeg skal besøke forskjellige håndverksgallerier og slikt. Det er jo spennende å se hvordan de gjør det her. Jeg tror jeg vil finne en del likhetstrekk med det samiske, tror Sara Marielle Gaup.

Korte nyheter

 • Karasjoks kvenske navn ute på høring

  Språkrådets kvenske stedsnavntjeneste har reist navnesak om det kvenske navnet på tettstedet Karasjok og elva Kárásjohka.

  Lokale organisasjoner og personer med tilknytning til stedsnavn oppfordres til å gi innspill.

  Her er forslagene.

  Stedet: Kaarasjoki

  Elva: Kaarasjoki

  Høringsfrist er 01.08.2024.

  Loga sámegillii

  Kárášjoga gielda - Karasjok kommune
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Kárášjoga kveanagiel báikenamma gulaskuddamis

  Giellaráđi kveanagiel báikenammabálvalus lea álggahan kveananammaášši Kárášjoga báikegotti ja Kárášjoga joga nama hárrái.

  Dá leat giellaráđi gaskaboddasaš kvenalaš nammarávvagat.

  Báikenamma: Kaarasjoki

  Joga namma: Kaarasjoki

  Gulaskuddanáigemearri lea 01.08.2024.

  Les på norsk

  Karasjok rådhus
  Foto: Stian Strøm / NRK
 • Niillas Holmberg ble æresdoktor

  Multikunstneren Niillas Holberg (33) ble i helga hedret til æresdoktor i kunst ved Lappi universitet i Roavvenjárga/Rovanniemi.

  Holmberg har fått utmerkelsen for sitt arbeid for samiske rettigheter.

  Han sier at utmerkelsen oppmuntrer ham til å fortsette med sitt arbeid.

  – Dette betyr at mange verdsetter det jeg har gjort. Det er veldig bra. Med stor takknemlighet tar jeg imot æresutmerkelsen, sier Holmberg.

  Flere samer har før dette blitt utnevnt til æresdoktor ved Lappi universitet, blant annet Nils-Aslak Valkeapää eller Áillohaš, Ilmari Mattus, Ristenrávdná Magga, Petteri Laiti, Samuli Aikio og Matti Morottaja.

  Loga sámegillii

  Niillas Holmberg
  Foto: Ođđasat / Yle