Hopp til innhold

Beklager manglende støtte

– Samisk kvinneforum vil gjerne være vaktbikkje for samiske kvinner som blir utsatt for trusler, sier leder Gudrun Eriksen Lindi. Hun beklager at de ikke har vært aktiv nok i hatbrev-saken i Sør-Varanger.

GULDAL: Sámi NissonForum šálloša

Gudrun Eriksen Lindi

Leder i Samisk Kvinneforum, Gudrun Eriksen Lindi.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

SVs lokale politiker i Sør-Varanger Elin Henriksen og hennes familie har fått tre anonyme brev de siste ukene med et innhold som politiet betrakter som rasistisk.

Det første brevet er sendt til Kripos for å undersøke mulige fingeravtrykk, de to andre brevene holder politiet på å etterforske.

Lindi beklager at Samisk kvinneforum ikke har vært aktiv nok i forhold til de truslene familien Henriksen har fått.

– Må opplyse diskrimineringsombudet

– Vi har ikke konkret gjort noe i forhold til å sende en støtteerklæring eller kontakte henne, men vi vil oppfordre henne til også å opplyse Likestillings- og diskrimineringsombudet i Norge om saken. I forbindelse med saken vil vi selvsagt gi vår støtte til Elin, sier Eriksen Lindi.

– Burde dere ikke vært på banen med en gang dere hørte at hun har vært utsatt for slike trusselbrev?

– Ja, det kan man jo vurdere nå i ettertid, men det er jo veldig mange som burde vært på banen, for det angår jo omtrent alle samiske organisasjoner og å jobbe med saker som dette, svarer Eriksen Lindi.

– Tar dere selvkritikk her?

– Det kan vi jo vurdere om vi gjør. Jeg ser jo at vi har en forbedringsmulighet ved at vi kanskje kan være raskere på banen i sånne sammenhenger, men vi er jo også en organisasjon som jobber idealistisk i og med at vi ikke har et lønnet personale. Samisk kvinneforum er et frivillig arbeid.

– Har ikke lønnet personale

Eriksen Lindi innrømmer at de burde være en vaktbikkje i forhold til slike saker.

– Ja, det bør vi være og det er veldig mange andre som også bør være det. Det begrenser seg selv i vår organisasjon ved at vi jobber på frivillig basis og det er opp til hver enkelt som privatperson hva man makter å jobbe med.

– Så dere beklager ikke at dere ikke har reagert så fort som man kanskje kunne forventet?

– Jo, det kan jeg beklage, og det vil jeg selvfølgelig også beklage overfor Elin Henriksen, sier leder i Samisk kvinneforum Gudrun Eriksen Lindi.

Sendte støttebrev

Etter intervjuet med NRK Sámi Radio sender Eriksen Lindi en e-post til Elin Henriksen, med kopi til mediene, hvor hun skriver at Samisk kvinneforum støtter henne.

I e-posten henstiller hun også Henriksen om å informere Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) i Norge om brevene hun har mottatt.

"En samisk institusjon til å være en veileder/et ombud for de som blir utsatt - og en vaktbikkje, i forbindelse med diskriminering pga. kjønn eller etnisitet, har vi selvsagt også etterlyst overfor LDO på de møtene vi har deltatt på", skriver Eriksen Lindi blant annet i e-posten til Henriksen.

Korte nyheter

  • Dohkkehedje plána mainna ulbmil unnidit illástemiid bearrašiin

    Ovttajienalaš Stuorradiggi dohkkehii odne plána mainna lea ulbmil unnidit veahkaválddálašvuođa ja illastemiid mánáid vuostá ja veahkaválddálašvuođa bearrašiin.

    Plánas lea maid sierra oassi das movt evttohit sámi servodagas dustet dáid váttisvuođaid. Stuorradiggi doarju daid doaibmabijuid maid ráđđehus lea evttohan ovttasráđiid Sámedikkiin. Earret eará lea sáhka nannet politiijaid ja dearvvašvuođabálvalusa gelbbolašvuođa sámi kultuvrras ja sámegielas.

    Stuorradikki digaštallamis odne muittuhii gal Finnmárkku áirras Pasientfokus listtas, Irene Ojala, ahte ráđđehus ferte suddjet bálvalusaid sámiide go dearvvašvuođa suorggis áigot ruđaid seastit.

    Son čujuhii ovdamearkan dasa go Davvidearvvašvuođa ođđa organiserema oktavuođas lea evttohuvvon heaittihit guovllupsykiátralaš bálvalusa Deanus. Dán áššis eai leat Davvidearvvašvuođa jođiheaddjit vel loahpalaččat mearridan.

    Ojala maid deattuhii ahte eiseválddit fertejit vuoruhit ruđaid dutkanprošeavttaide main lea ulbmil háhkat lasi dieđuid das man stuorra váttisvuohtan veahkaválddálašvuohta ja illasteapmi bearrašiin ja lagaš oktavuođain lea Sámis. Son namuhii ovdamearkan ahte Sámi allaskuvla dáhttu dutkat dáid áššiid ja dárbbašit dása ruđaid.

    Ráđđehus lea earret evttohan 30 miljovnna ruvnnu SAMINOR 3 sámi dearvvašvuođadutkamii, maid Sámi dearvvašvuođadutkama guovddáš Romssas čađaha.

    Stortinget
    Foto: Ina Marie Sigurdsen / NRK
  • Kulturministeren deltar i debatt om samehets

    Samehets: Hva skal vi gjøre? Det er et av spørsmålene som tas opp under debatten om hets og diskriminering av samer på Tromsø bibliotek 14. mai.

    Flere undersøkelser viser at problemet er utbredt.

    33 % i Nord-Norge har observert hatprat mot samer det siste året og 24 % i sørsamiske områder. 11 % av de som er bosatt i Nord-Norge har et negativt inntrykk av samer (NIM 2022).

    Professor Torjer Olsen modererer samtalen, og Emil Kárlsen spiller.

    Her møter du blant andre:

    Lubna Jaffery, kultur- og likestillingsminister

    Runar Myrnes Balto, sametingsråd

    Gunnar Wilhelmsen, ordfører

    Bente Ovedie Skogvang, styreleder Riddu Riđđu

    Tom Høgli, styremedlem Samisk Hus Tromsø

    Sara Katrine Aleksandersen, styremedlem fra Norske reindriftssamers Landsforbund Ung

    Lisa Pedersen, fra #DoarváiDál/noknu

    Ketil Lenert Hansen, Professor fra UiT

    Lubna Jaffery
    Foto: NTB