Hopp til innhold

– Har alltid vært annerledes

Elisabeth Gimsøy fra Boltås på Skånland kan takke sin avdøde samiske bestemor for seieren i TVNorge-serien «Jakten på den 6. sans».

Elisabeth Gimsøy og Tom Strømsnæss

IMPONERTE: Elisabeth Grimsøy konkurrerte mot Sonja Johansen og Sepideh Randarzan om hvem som har den mest velutviklede oversanselige gaven - og vant. Her sammen med programleder Tom Strømnæss.

Foto: TVNorge pressebilde

– Det var kjempetøft og et stort press på å hele tiden prestere for å komme videre. Jeg var veldig sliten mot slutten. Jeg vet ikke om jeg hadde gjort det igjen, sier Elisabeth Gimsøy bare et par dager etter at finalen ble sendt på TVNorge.

I helga ble det nemlig avgjort at det var den 31-årige Skånland-kvinnen som vant finalen i reality-serien «Jakten på den 6. sans». I serien skal ni personer som hevder at de er i stand til å registrere og tolke signaler som ikke oppfattes av våre fem vanlige sanser, konkurrere mot hverandre om hvem som er mest klarsynt.

Fortalte detaljer fra drapene

Elisabeth Gimsøy

Elisabeth Gimsøy har alltid visst om sine spesielle evner. – Jeg hadde ikke kontroll over dem før jeg ble voksen, sier hun.

Foto: TVNorge pressebilde

I finalen som ble sendt sist søndag, imponerte Gimsøy dommeren.

I den tredje og avgjørende oppgaven ble de tre finalistene tatt med til et idyllisk skogsområde hvor de skulle gjenfortelle hva som hadde skjedd på det aktuelle stedet hvor to unggutter hadde blitt drept og forsøkt dumpet nesten 30 år tidligere.

Deltakerne fikk ingen opplysninger om saken på forhånd, men likevel klarte Elisabeth Gimsøy å fortelle detaljer fra hendelsen som senere har fått navnet Hadelandsdrapene.

– Jeg hørte skudd og en bil som kom i stor fart allerede før jeg gikk inn i oppgaven. Da jeg skulle fortelle om det jeg følte, fikk jeg bare all informasjonen i hodet mitt. Jeg ble helt satt ut etterpå da det viste seg at nesten alt stemte, sier Gimsøy til NRK Sámi Radio.

Det er veldig imponerende, nå er jeg ikke i tvil om at det finnes en 6. sans, sa dommer og skeptiker Laila Back i finalen.

Arvet samiske krefter

Reality-serien ble for første gang sendt i 2008. Da kom den sjøsamiske sjamanen Eirik Myrhaug til finalen i «Jakten på den 6. sans». Også denne gangen var det samiske krefter i sving.

– Min samiske bestemor hadde også evner, men hun brukte dem aldri. Hun var veldig kristen, men jeg vet ikke om det var derfor hun ikke brukte dem. Det var jo en annen tid, man ble sett ned på hvis man snakket høyt om spesielle evner. Jeg fikk evnene mine av henne, sier årets mest klarsynte Elisabeth Gimsøy.

– Hvordan oppdaget du at du hadde slike evner?

– Sett i ettertid har jeg jo visst det hele livet mitt. Allerede fra jeg var liten jente har jeg kunne se ting som andre ikke ser. Da følte jeg meg veldig alene i verden. Jeg følte at jeg ikke hørte til her, sier Gimsøy, før hun fortsetter.

– Men da jeg ble voksen utviklet jeg meg som person og ble kjent med den voldsomme kraften i meg. En dag fikk jeg kontakt med min avdøde samiske bestemor, hun snakket til meg og jeg så henne. Hun oppmuntret meg til å fortsette å utvikle evnene mine. Her er jeg i dag, men jeg lærer fortsatt nye ting hver dag, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alle deltakerne i "Den 6. sans" 2010

Alle deltakerne i årets 'Jakten på den 6. sans'. Samiske Elisabeth Gimsøy stakk av med seieren i år.

Foto: TVNorge pressebilde

Livsomveltning

Livet til den 31-årige Skånland-kvinnen er nå snudd på hodet. Flere dager har hun måttet bruke for å summe seg, først i dag har hun orket å svare på telefoner og e-post.

– Jeg savner anonymiteten. Alle vil ha en bit av deg, men det er jo hyggelig at man blir sett og akseptert for den man er, sier hun.

Som 31-åring er hun i dag stolt over sine samiske aner, men i ungdomsårene var den samiske identiteten vond. Hun har i dag ingen samiske tradisjoner og hun kan heller ikke språket.

– Men det er en del av meg. Det har formet meg til den jeg er, sier hun til NRK Sámi Radio.

Vil på trommereise med sjaman

I fremtiden kunne hun tenke seg å jobbe med dette og hjelpe mennesker. Ifølge Gimsøy er en av hennes spesialiteter reading på både mennesker og åsted.

– Jeg er åpen for alt egentlig. Jeg vil holde kurs og foredrag, jeg vil hjelpe mennesker og jeg vil reise til Finnmark der jeg skal sitte i et telt å dra på trommereise for å møte samiske sjamaner. Utvikle meg mer, selvutvikling er det aller viktigste for alle mennesker, sier hun.

Korte nyheter

  • Olmmoš duššai uđđasis Meløddjos Nordlánddas

    Meløddjos Nordlánddas duššai olmmoš uđđasis, duođaštit politiijat NRK:i. Sin dieđuid mielde eai leat eará olbmot gártan uđđasii.

    Uđas johttái Ronsfjellet nammasaš váris.

    Gádjunhelikopter, Sálttu rukses ruossa eaktodáhtolaš gádjunbargit ja beatnagat ledje maid diŋgojuvvon báikái.

    – Gádjunbargit gávdne álggos sabehiid uđđasis, muitala Váldogádjunguovddáža gádjunjođiheaddji Tore Wangsfjord NTB:i.

  • Bohte geahčadit dološ gahpiriid

    Siida sámemuseas čoakkáldagas Anáris leat 260 nissonolbmogahpira, muhto oasi dáid gahpiriin eai dieđe gos Sámis dat leat geavahuvvon.

    Moaddelogi gahpira dat leat masa musea sávvá álbmogis veahki oažžut dieđuid.

    Duorastaga ledje ge máŋgalogi olbmo boahtán Anárii geahčadit dieid dološ gahpiriid.

    Siidda sámemusea álbmotdoaimmajođiheaddji, Pia Nikula, muitala Yle Sápmái ahte olbmot ledje boahtán maid gitta Guovdageainnu ja Vuohču ráje.

    – Servvodagas lea dat diehtu ja dáidu, midjiide lea dehálaš jearrat álbmogis dakkár dieđuid mat mis eai leat, lohká Nikula.

    Siida museum, Finland
    Foto: Ilkka Vayryneninfo / Siida sámi museum