Hopp til innhold

Samisk kirkeråd: – Vi ser med uro på utviklingen i Standing Rock

Samiske kristne støtter urfolkenes kamp mot omstridt oljerørledning i USA.

Urfolkskvinnen Kandi L. Mosset holder en ørnefjær foran politikorpset

Protestene mot Dakota Access Pipeline er den største urfolksprotesten i USA på hundre år.

Foto: Adam Alexander Johansson

CO₂ i atmosfæren
418,8 ppm
1,5-gradersmålet
+1,09 °C
Les mer  om klima

– Vi ser med uro på utviklingen i Standing Rock i Nord-Dakota, hvor urfolk opplever at oljerørledningen Dakota Access Pipeline blir lagt tvers gjennom urfolksområder uten konsultasjon eller samtykke

Det uttaler Samisk kirkeråd i en pressemelding og påpeker at slike oljerørledninger andre steder har ført til forurenset vann.

– Oljerørledningen er planlagt å gå gjennom områder med hellige steder og gravsteder. Urfolk fra flere verdensdeler samles nå i solidaritet for å støtte Standing Rock Sioux Tribe, skriver Samisk kirkeråd og legger til:

– Dette er også en del av en verdensomspennende bevegelse som kjemper for urfolks rett til deres egne landområder. Urfolk over hele verden opplever fortsatt kolonialistiske overgrep.

Sara Ellen Anne Eira

Sara Ellen Anne Eira fra Kautokeino er leder i Samisk kirkeråd. De ser med bekymring på det som skjer i Nord-Dakota for tiden.

Foto: Pressebilde / Samisk kirkeråd

Støttes av Oljefondet og DNB

Oljerørledningen til 30 milliarder kroner vil bli 1900 kilometer lang, og gå gjennom de fire amerikanske delstatene Illionois, Iowa, Sør-Dakota og Nord-Dakota.

Det skal pumpes omtrent en halv million fat råolje per døgn ut av feltet, og norske investorer er med.

 • DNB har gitt et lån på 2,8 milliarder norske kroner.
 • Oljefondet, Pensjonsfond utland, har investert 10,3 milliarder i aksjer og rentepapirer i fem selskaper som er bak prosjektet.

De norske involveringene har ført til protester både fra politiske partier og andre aktører i samfunnsdebatten. Tidligere denne uka ba SV både DNB og Oljefondet om å trekke seg ut av prosjektet.

Barack Obama, Dave Archambault II

resident Barack Obama i hyggelig samtale med lederen av Standing Rock Sioux Tribal Nation, Dave Archambault II, under sitt besøk i reservatet 13. juni 2014.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap

Avtroppende president, Barack Obama, foreslo denne uka at konflikten kunne løses ved å endre ruten på oljerørledningen, slik at den unngår å gå gjennom de omstridte områdene.

– Vann er symbol på livet

Samisk kirkeråd slår fast i sin uttalelse at vann er viktig for alle mennesker:

«Vann er symbol på livet, og er en grunnbetingelse for alt liv på jorda slik som det er beskrevet i 1. Mosebok. Det må bli bevart, og alle vesener må få mulighet til å ta del i det. Vi mennesker har ansvar for å forvalte Guds skaperverk slik at det kan føres videre til senere generasjoner.»

– Respekt for andre mennesker tilsier at man ikke ødelegger deres gravsteder og andre hellige steder. Slike steder har en verdi som ikke kan eller skal måles i penger, utdypes det i uttalelsen.

Korte nyheter

 • Noreg spyttar inn 270 millionar kroner i klimafond til fattige land

  Ei rekke land skal betale inn store summar i eit fond til fattige land råka av klimaendringar. I dag blei det klart kor mykje Noreg bidreg med.

  170 verdsleiarar er samla i Dubai og skal i to veker gjennom beinharde klimaforhandlingar.

  Til no har det ikkje vore kjend kor mykje Noreg vil bidra med, men i dag var Jonas Gahr Støre på talarstolen i Dubai og sa at Noreg vil gi 25 millionar dollar til fondet.

  Det svarar til 270 millionar kroner.

 • Her mottar arkitekten prisen for årets styggeste nybygg

  Arkitekt Monalf Figenschau mottok i dag prisen for årets styggeste nybygg, som gikk til Moxy-hotellet i Tromsø.

  Arkitektopprøret deler ut prisen, i år for tredje gang.

  – Grøss er ikke akkurat et positivt ord, men med prisen er vi i celebert selskap med flotte bygg som har vunnet tidligere, sier Figanschau.

  Tidligere har Munchmuseet og Nasjonalmuseet vunnet grøssprisen.

  – Det som er bra med dette er at det vekker debatt om arkitektur og byutvikling. Det ønsker vi velkommen.

  Figenschau mottok prisen på lørdagens Helgemorgen.

  Monalf Figenschau
  Foto: Erik Waagbø / NRK
 • Sjømat Norge ser mange gode nyheter i avtale om tollfrie kvoter mellom Norge og EU

  Sjømat Norge skriver i en pressemelding at Norge ikke har frihandel med sjømat til EU og handelen reguleres av et lappeteppe av ulike avtaler, blant annet midlertidige kvoteavtaler. Den kvoteavtalen som nå er inngått gir bedre betingelser for enkeltprodukter i de kommende syv årene.

  Forhandlingene med EU har tatt tid, noe som har medført at norsk sjømateksport har stått uten en rekke tollfrie kvoter i mer enn to år, skriver de videre.

  – Jeg ser flere lyspunkter i avtalen som nå er på plass mellom EU og Norge, selv om den samlede markedsadgangen til EU for norsk sjømat fremdeles ikke er god nok, sier Stine Akselsen, direktør for industri og handel i Sjømat Norge i pressemeldingen.