NRK Meny
Normal

Slik vil Obama løse bråket om «Den svarte slange», men han synes ikke det haster

Den avtroppende amerikanske presidenten foreslår å endre ruten til Dakota Access Pipeline, for å unngå urfolkenes hellige områder.

Barack Obama, Dave Archambault II

President Barack Obama i hyggelig samtale med lederen av Standing Rock Sioux Tribal Nation, Dave Archambault II, under sitt besøk i reservatet 13. juni 2014.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap

Barack Obama kommenterer for første gang det omstridte oljerørledningsprosjektet siden politiet i i forrige uke arresterte flere hundre innfødte demonstranter.

Oljerørledningen Dakota Access vil gå gjennom hellig land, som tradisjonelt tilhører Standing Rock Sioux Tribe.

Oljerørledningen kalles «Den svarte slange» og dette er den største urfolksprotesten i USA på 100 år.

– Positiv utvikling

Presidenten foreslår at den omstridte Dakota Access Pipeline kan bli omdirigert rundt hellige urfolksland, skriver The Guardian.

– Dette er en positiv utvikling, når protestene og den store internasjonale oppmerksomheten har ført frem, sier lederen i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, til NRK.

Framtiden i våre hender er Norges største miljø- og solidaritetsorganisasjon.

Arild Hermstad

Leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender håper på en positiv løsning på konflikten rundt Dakota Access Pipeline.

Foto: Jon Skille Amundsen / Pressebilde

Støttes av Oljefondet og DNB

Oljerørledningen til 30 milliarder kroner vil bli 1900 kilometer lang, og gå gjennom de fire amerikanske delstatene Illionois, Iowa, Sør-Dakota og Nord-Dakota.

Det skal pumpes omtrent en halv million fat råolje per døgn ut av feltet, og norske investorer er med.

  • DNB har gitt et lån på 2,8 milliarder norske kroner.
  • Oljefondet, Pensjonsfond utland, har investert 10,3 milliarder i aksjer og rentepapirer i fem selskaper som er bak prosjektet.

De norske involveringene har ført til protester både fra politiske partier og andre aktører i samfunnsdebatten. I går ba SV både DNB og Oljefondet om å trekke seg ut av prosjektet.

– Først vente og se

Standing Rock Sioux Tribe advarer om at oljerørledningen vil forurense stammens vannforsyning og true dens kulturelle arv. Obama sa i et intervju offentliggjort tirsdag kveld at regjeringen først kommer til å vente og se om tumultene kan løses av seg selv.

Presidentvalget i USA er 8. november i år.

Leiren Standing Rock i North Dakota

Leiren i Standing Rock i Nord-Dalota vokser stadig. Både urfolk og naturvernere deltar i protesten.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

På spørsmål om de kraftige demonstrasjonene sa presidenten til nyhetsnettstedet NowThis at:

Vi overvåker dette nøye og jeg tror det finnes en måte å imøtekomme urfolkenes krav om å omgå hellig land. Og jeg tror at akkurat nå holder utbyggerne på å undersøke om det finnes måter å omdirigere rørledningen på.

– Foreløpig er dette bra, men han må ikke bruke flere uker på dette. Obama må komme raskt på banen, fordi voldsnivået som utbyggerne viser ikke er holdbart, understreker Arild Hermstad.

– Hele prosjektet burde stoppes

Hermstad betegner en omdirigering av oljerørledningen rundt til hellige stedene bare som en grei løsning, men ingen optimal løsning.

– Denne løsningen er bedre enn det nåværende alternativet. Hele prosjektet er imidlertid problematisk, fordi det låser infrastrukturen til et fossilt og en klimafientlig energi i lang tid fremover, påpeker Hermastad.

Hva vil du si til de norske investorene?

– De må understreke overfor utbyggerne at de ikke kan gå med på det de har sett de siste ukene. Volden må opphøre. Hvis det ikke går, må de trekke seg fra prosjektet, mener Hermstad.