Hopp til innhold

Velgerne er uenig med samepolitikerne

Sametingsvelgerne er splittet i spørsmålet om presidenten må kunne snakke samisk. Men Maria Gunilla Påve Wilks (21) fra Snåsa er ikke i tvil.

50 prosent av velgerne svarer nei på spørsmålet om sametingspresidenten må kunne snakke samisk. 46 prosent svarer ja, mens 4 prosent ikke vet.

Dette kommer fram i en meningsmåling Sentio research har utført for NRK og Ávvir.

Velgerne er dermed ikke enig med partienes listetopper. I en undersøkelse NRK gjennomførte blant topp 3-kandidatene i april, var forskjellen mellom ja- og nei-siden stor.

Da svarte sju av ti kandidater nei på spørsmålet om presidenten må kunne samisk . Fem av ti velgere svarer nei på samme spørsmål.

Flere velgere enn politikere mener altså at presidenten må kunne snakke samisk.

I den yngste og eldste aldersgruppen finner vi flest velgere som mener presidenten må kunne samisk. Den største nei-gruppen er velgere mellom 50 og 59 år.

– Appelerer lettere til følelsene

Maria Gunilla Påve Wilks (21) fra Snåsa i Trøndelag er helt klar på hva hun mener.

03.09.21/10:51

Maria Gunilla:Ja, jeg mener presidenten må kunne samisk! Og hvis ikke, så synes jeg hen bør lære seg/lese samisk etter hvert.

03.09.21/10:52

NRK:Hvorfor er dette viktig?

03.09.21/10:55

Maria Gunilla:Jeg synes det er viktig at presidenten kan samisk fordi hen er et forbilde for mange personer, så det å kunne samisk viser at språket er levende.

03.09.21/10:59

NRK:Hva betyr det for deg personlig?

03.09.21/11.10

Maria Gunilla:Hvis presidenten snakker samisk så appellerer det lettere til i hvert fall mine tanker og følelser. Og hvis utfallet er slik at presidentkandidaten ikke kan, så synes jeg hen skal vise til sine velgere at også hen kan lese samisk å lære seg det og på det viset være et forbilde for det samiske folk.

03.09.21/11:17

NRK:Vil presidentens språk påvirke ditt valg av parti når du skal stemme?

03.09.21/11:25

Maria Gunilla:Samisk kompetanse er med på å påvirke hvilket parti jeg velger til en stor grad, men samtidig så fokuserer jeg også på politikken. Men jeg skal ikke legge skjul på at hvis presidentkandidaten kan samisk, så føler jeg en sterkere relasjon til presidenten.

03.09.21/11:33

NRK:Hvorfor tror du 56% av velgerne under 30 år synes presidenten må kunne snakke samisk?

03.09.21/11:42

Maria Gunilla:Det er mange unge som har tatt tilbake språket, med hjelp av tidligere generasjoners kamp, og Sametingets språkvirkemidler.

03.09.21/11:47

Maria Gunilla:En annen ting er at mange unge har deltatt i bl.a. Sametingets språkkampanjer og andre språkprosjekter. Dette tror jeg er med på at vi har blitt mer bevisste på hvor viktig det samiske språket er, som igjen kanskje resulterer at unge synes det er viktig at vår president, samers ansikt utad, skal kunne samisk!

Velgerne uenig med kandidatene

I meningsmålingen kommer det også fram at det er forholdsvis stor forskjell mellom det velgerne og partiens kandidater svarer.

For eksempel svarer 38 prosent av velgerne som oppga at de ville stemme på Arbeiderpartiet, at de synes presidenten må kunne snakke samisk. Bare 10 prosent av Aps topp-3 kandidater mener det samme.

Hele 90 prosent av Aps toppkandidater svarte nei i NRK-undersøkelsen i april. I meningsmålingen svarer 58 prosent av Ap-velgerne nei.

Slik er fordelingen i de andre partiene:

Partienes velgere og kandidater

JA

NEI

Parti

Velger

Kand.

Velger

Kand.

Ap

38

10

58

90

Árja

40

77

60

23

Frp

33

15.8

63

84.2

Høyre

29

20

59

80

Nordkal.

17

0

82

100

NSR

64

58.2

30

41.2

SáB

42

60

58

40

Sp

46

21

52

79

Tallene er prosent. Kategorien "velger" er de som deltok i meningsmålingen utført av Sentio. Kategorien "Kand." er partienes topp-3 kandidater til valget, og som deltok i NRKs undersøkelse i april i år.

Her er de mest aktuelle kandidatene som kan komme inn på Sametinget etter valget:

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK