Hopp til innhold

Samer på fyrstebryllup

Sammen med Europas kongelige og flere kjente personer, skal et par fra Indre Troms feire når fyrst Albert av Monaco gifter seg med sin Charlene Wittstock på lørdag.

Jarle Trulsen og Kristine Ragnhild Eira
Foto: Kenneth Hætta

– Det blir jo artig, for det blir vel første og siste gang man får oppleve et sånt bryllup. Det blir jo stas, sier Jarle Trulsen til NRK Sapmi.

Til Monaco i dag

Fyrst Albert av Monaco og Charlene Wittstock

Fyrst Albert av Monaco og Charkene Wittstock

Foto: Amedeo M.Turello / Ap

Jarle Trulsen tar turen fra Heia til Monaco i dag, hvor han skal være med på bryllupet i helga, men alle de inviterte hadde ikke anledning til å reise.

– Vi er to som reiser. Noen må jo bli igjen på Heia, for vi kan jo ikke stenge her, forteller Trulsen, som sammen med familien driver med samisk turisme på Heia i Troms.

Kjent Albert siden 1994

Jarle Trulsen og resten av familien har kjent Albert siden Lillehammer-OL, i 1994 og fyrsten har ved flere anledninger besøkt familien.

– Vi har jo truffet han flere ganger og vi har jo også vært i Monaco. Han er en trivelig kar og vi prater om alt mulig når vi treffer han, er alt Trulsen vil si om vennskapet med fyrsten.

Hva bryllupsgaven er, vil han heller ikke si så mye om, men at det er noe samisk, det kan han bekrefte.

– Det er jo hemmelig, men det er noe samisk og noe skikkelig fint, sier han.

Spares ikke på noe

Fyrst Albert II av Monaco og Charlene Wittstock

Charkene Wittstock og Fyrst Albert av Monaco.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

På gjestelisten til bryllupet i Monaco lørdag, er blant annet kronprinsparet fra Norge.

På gjestelisten er det 4.000 gjester og med to vielser og fire tonn fyrverkeri, skal det ikke spares på noe når fyrsten gifter seg.

Fyrverkeriet over Monaco lørdag kveld inkluderer 15.000 eksplosjoner på himmelen. Blant høydepunktene regnes formasjonen av 1.001 røde roser mens det regner gull over havneområdet og tilskuerne. I bakgrunnen skal det synges kjærlighetshymner a cappella. Det overdådige fyrverkeriet markerer for øvrig bare punktum etter to døgn med massiv bryllupsfeiring.

Bryllup til 32 millioner

– Vi vil feire bryllupet med så mange mennesker som mulig, i
tillegg til venner og familie. Derfor har vi organisert to
konserter som alle i Monaco kan gå til, sier prins Albert til
The Monaco Times.

Bryllupet koster rundt 32 millioner kroner.

Korte nyheter

 • EU med niende sanksjonspakke mot Russland

  EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier de vil legge til nesten 200 flere personer, bedrifter og organisasjoner på sanksjonslisten. Ytterligere tre russiske banker blir også ilagt sanksjoner.

  – Punkt tre er å kutte Russlands tilgang til droner, både direkte og via tredjelandsleverandører som Iran, skriver von der Leyen på Twitter.

  Hun foreslår også å utvide eksportkontrollen for produkter som kan brukes til både sivile og militære formål og som «det russiske krigsmaskineriet» kan nyttiggjøre seg.

  – Vi går også etter det russiske propagandaapparatet ved å foreslå at ytterligere fire kanaler får sendeforbud, og vi foreslår flere økonomiske tiltak mot Russlands energi- og gruveindustri.

  (NTB)

 • En million ekstra til Samisk kunstnerråd

  Samisk kunstnerråd får én million kroner ekstra i årlig bevilgning om den nye samiske forfatterforeningen godtas som fullverdig medlem i rådet. Mun dajan – Foreninga samiske forfattere ble stiftet etter at Sámi girječálliid searvi/Samisk forfatterforening endret medlemsskravene for å organisere kun samiskspråklige forfattere. Foreningen Mun dajan organiserer samiske forfattere uavhengig av hvilket språk de publiserer på.

  Samisk kunstnerråd har ikke innlemmet den nye foreningen som medlem i rådet. Sametinget vil trekke tilbake økningen om foreningen ikke tas inn som medlem.

  Sametingets plenum godkjente kunstneravtalen for 2023 med disse forutsetningene.

 • ÁRRAN 360° vises på TIFF 2023

  ÁRRAN 360° reiser hjem til Sápmi og får sin Norges- og Sápmipremiere under Tromsø internasjonale filmfestival i januar. ÁRRAN 360° var en offisiell del av det utvidede programmet til den samiske paviljongen under den 59ende internasjonale Veneziabiennalen i høst. Prosjektet ble i tillegg vist som del av biennalens filmfestivalprogram.

  – Dette er et spektakulært prosjekt som kombinerer samiske historiefortelling med high tech. Det blir en spennende miks av tradisjoner der det hele foregår i en lávvu, men med ny teknologi og moderne fortellerformater. Vi er imponerte over hva International Sámi Film Institute har fått til sammen med filmskaperne, sier festival- og programsjef for Tromsø internasjonale filmfestival Lisa Hoen.

  ÁRRAN 360° er en hybrid mellom urfolksfortellinger og innovativ teknologi. Det er det aller første prosjektet som presenterer seks originale 360-filmer av seks ledende samiske filmskapere og kunstnere fra Sápmi.

  Lisa Hoen
  Foto: Marius Fiskum