NRK Meny
Normal

Sameluer tiltrekker New Yorkerne

En ny samisk kunstutstilling ble i helga åpnet i New York i forbindelse med grunnlovsjubileet, noe som slo an hos publikummet.

En ny samisk kunstutstilling ble i helga åpnet i New York. Det er i forbindelse med grunnlovsjubileet at Tromsø Museum og Nordnorsk kunstmuseum ønsker å vise både den kulturelle og politiske utviklingen i det samiske samfunnet. Men det var noe helt spesielt som tiltrakk publikum.

Oslo-jentene KC Tidemand og Nina Lorentsen likte utstillen. Fotograf: Roger Manndal

Det er Tromsø Museum og Nordnorsk kunstmuseum som i forbindelse med jubileet ønsker å vise både den kulturelle og politiske utviklingen i det samiske samfunnet sammen med åtte samiske kunstnere. Utstillingen fant sted på Scandinavian House i New York.

Ahkku på utstilling

Rose-Marie Huvva ved bildet som hun har laget av hennes bestemor. Familien har bare et bilde av henne, og nå reiser bestemor rundt fra den ene utstillingen til den andre.

Foto: Roger Manndal / NRK

Samisk kunst ut i verden

Mari Boine er en av de sterkeste bidragsyterne til å bringe den samiske kunsten ut i verden, og var en av de som var med og bidro under utstillingen.

– Her i New York får man bli kjent med mange forskjellige kulturer, og det er fantastisk at også vår kultur nå er representert her, sier hun.

Verdens største komsekule

Direktør ved Tromsø museum Marit Anne Hauan viser fram verdens største komsekule som er laget av Randi Marainen fra Soppero.

Foto: Roger Manndal / NRK

I USA er det ofte sånn at alt skal være stort, og derfor hadde samene med seg verdens største komsekule.

For det amerikanske publikummet var denne utstillingen en magisk opplevelse.

Se sak øverst i artikkelen.