Hopp til innhold

Sameluer tiltrekker New Yorkerne

En ny samisk kunstutstilling ble i helga åpnet i New York i forbindelse med grunnlovsjubileet, noe som slo an hos publikummet.

En ny samisk kunstutstilling ble i helga åpnet i New York. Det er i forbindelse med grunnlovsjubileet at Tromsø Museum og Nordnorsk kunstmuseum ønsker å vise både den kulturelle og politiske utviklingen i det samiske samfunnet. Men det var noe helt spesielt som tiltrakk publikum.

Oslo-jentene KC Tidemand og Nina Lorentsen likte utstillen. Fotograf: Roger Manndal

Det er Tromsø Museum og Nordnorsk kunstmuseum som i forbindelse med jubileet ønsker å vise både den kulturelle og politiske utviklingen i det samiske samfunnet sammen med åtte samiske kunstnere. Utstillingen fant sted på Scandinavian House i New York.

Ahkku på utstilling

Rose-Marie Huvva ved bildet som hun har laget av hennes bestemor. Familien har bare et bilde av henne, og nå reiser bestemor rundt fra den ene utstillingen til den andre.

Foto: Roger Manndal / NRK

Samisk kunst ut i verden

Mari Boine er en av de sterkeste bidragsyterne til å bringe den samiske kunsten ut i verden, og var en av de som var med og bidro under utstillingen.

– Her i New York får man bli kjent med mange forskjellige kulturer, og det er fantastisk at også vår kultur nå er representert her, sier hun.

Verdens største komsekule

Direktør ved Tromsø museum Marit Anne Hauan viser fram verdens største komsekule som er laget av Randi Marainen fra Soppero.

Foto: Roger Manndal / NRK

I USA er det ofte sånn at alt skal være stort, og derfor hadde samene med seg verdens største komsekule.

For det amerikanske publikummet var denne utstillingen en magisk opplevelse.

Se sak øverst i artikkelen.

Korte nyheter

 • SÁNAG fas ásaha vuosttašceahkkefálaldat

  Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna raportta ja Fovsen-ášši čuovvuleami oktavuođas fállá Sámi klinihkka - SÁNAG psyhkalaš veahki sidjiide geat dan dárbbašit.

  Mánát ja nuorat sáhttet váldit oktavuođa telefovdnanummiris 78 96 74 20 ja ollesolbmot ges telefovdnanummiris 78 96 74 30 jos dárbbašat diimmu.

  Vuosttašceahkkefálaldat lea sápmelaččaid várás sihke Norgga, Suoma ja Ruoŧa bealde ja bistá geassemánu lohppii.

  Dan čállet Finnmárkku buohcciviessu neahtasiiddus.

  Les på norsk.

  Demonstranter er samlet foran Slottet i anledning at det er 599 dager siden Høyesterett slo fast at to vindindustriområder på Fosen har ugyldige konsesjoner.
  Foto: Biret Inger Mathisdatter Eira / NRK
 • SANKS gjenopptar lavterskeltilbud

  I forbindelse med Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport og oppfølgingen av Fosensaken oppretter SANKS igjen et lavterskeltilbud.

  Voksne og barn/unge kan kontakte SANKS dersom de har behov for samtale.

  Tilbudet gjelder den samiske befolkningen på norsk, finsk og svensk side av Sápmi og er gjeldende ut juni 2023.

  Les mer på Finnmarkssykehusets nettside.

  Loga sámegillii.

  Demonstrasjonstog for Fosen
  Foto: Biret Inger Mathisdatter Eira / NRK
 • Vil unngå nye Fosen-saker – foreslår å avvikle forhåndstiltredelse

  Det har gått 600 dager siden Fosen-dommen, der Høyesterett slår fast at konsesjonen for bygging av vindturbiner på Storheia og Roan, er ugyldig (lovdata.no).

  For å lære av denne saken bør regjeringen se på om ordningen med såkalt forhåndstiltredelse i forbindelse med slike utbygginger, bør avvikles, foreslår partiet Rødt.

  – 600 dager siden Fosen-dommen kom. Da er det viktig å unngå lignende feil i framtiden, som vi også ser på Øyfjellet i Nordland. Derfor må dette med forhåndstiltredelse fjernes, slik at den rettslige tilstanden er avklart før man tillater disse enorme utbyggingene i reinbeitomåder, sier Bjørnar Moxnes (R)

  Forslaget er en del av stortingets behandling av endringer i plan- og bygningsloven og energiloven knyttet til vindkraft på land (stortinget.no).

  SV og MDG støtter forslaget og lovendringsforslagene behandles av Stortinget førstkommende fredag.

  Det er Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) som har anbefalt at man bør vurdere om man skal tillate utbygging i reinbeiteområder før gyldigheten av en tillatelse er rettslig avklart (nhri.no). Loga sámegillii.

  Turbiner på Storheia, Fosen
  Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK