NRK Meny
Normal

Samejente valgt til å lede verdens urfolksungdom: – En stor tillitserklæring

Ida Ristiinná Hætta Ophaug (24) fra Kautokeino skal sammen med to andre lede verdens urfolksungdom i Global indigenous Youth Caucus. – For meg betyr det mye å få lov til å gjøre denne viktige jobben, sier hun.

Ida Ristiinná Hætta Ophaug og Dali Angel

Ida Ristiinná Hætta Ophaug og Dalí Angel

Foto: Aili Liimakka Laue

Fredag 1. mai ble den 14. sesjonen av FNs permanente forum for urfolkssaker avsluttet. Forumet har hvert år sesjon i FNs hovedkvarter i New York.

Under årets sesjon ble Ida Ristiinná Hætta Ophaug (24) fra Kautokeino valgt til å lede Global indigenous Youth Caucus (GIYC), sammen med Dalí Angel fra Mexico og Jordan Harry fra USA. Global Indigenous Youth Caucus er en felles global plattform for all urfolksungdom.

Tuomas Aslak Juuso (30) fra Karesuando har ledet GIYC i tre år og gikk nå av som leder. Han ledet GIYC sammen med Jocelyn Ting-Hui Hung Chien fra Taiwan og Sky Scholfield fra USA.

– Kommer til å lære mye

– Å bli valgt til å lede Youth Caucus er en stor tillitserklæring som betyr mye for meg. Jeg kommer nok til å lære mye av det, og det er en enestående mulighet til å bygge nettverk og til å bli kjent med andre mennesker fra hele verden. Det betyr selvsagt også mye arbeid og mye nytt å sette seg inn i. Jeg gleder meg veldig til alt sammen, sier Hætta Ophaug til NRK Sápmi.

Helt siden FNs permanente forum for urfolkssaker hadde sitt første møte har urfolksungdom samlet seg. GIYC ble formelt innviet i 2006 og siden den gang har ungdom møttes hver dag under den årlige sesjonen av FNs permanente forum for urfolkssaker for å diskutere ulike problemstillinger og bekymringer for urfolksungdom over hele verden. De har kommet med flere uttalelser til forumet.

14. sesjonen i FNs permanente forum for urfolkssaker

FNs permanente forum for urfolkssaker hadde nylig sin 14. sesjon i New York

Foto: Åse Pulk/NRK

Stort ansvar

Jobben til Hætta Ophaug og de andre lederne blir i hovedsak å koordinere Youth Caucus sitt arbeid gjennom året. I Youth Caucus har de også valgte talspersoner som skal følge opp hver sine regioner i løpet av året, og innhente informasjon fra sine nettverk av organisasjoner. Ledernes jobb blir blant annet å følge opp talspersonene og sørge for at de til neste permanent forum har god oversikt over urfolksungdoms situasjon over hele verden.

– Jeg føler selvsagt på at det er et stort ansvar, men det er samtidig veldig artig å få den tilliten som Youth Caucus har gitt meg, sammen med de to andre lederne.

Opplever stor støtte i forumet

Ophaug sier at Youth Caucus er en viktig gruppe i permanent forum nettopp på grunn av den brede representasjonen fra hele verden, og fordi ungdom utgjør en vesentlig del av verdens urbefolkninger.

– Vi blir som regel lyttet nøye til når vi uttaler oss i forumet, og vi opplever stor støtte fra forumets medlemmer. Det er en tillit som er bygget opp over tid og som blir viktig for oss å bevare fremover, blant annet gjennom å gjøre grundig arbeid og opprettholde den brede representasjonen i caucuset.

Høye ambisjoner

Ida Ristiinná Hætta Ophaug har høye ambisjoner i rollen hun har påtatt seg. Hun håper at de skal klare å øke aktiviteten og tilstedeværelsen til Youth Caucus både under permanent forum, men også ved andre aktuelle møter og konferanser.

– Jeg ønsker også å ha nærmere og hyppigere kontakt med blant andre UNICEF, Envoy on Youth i FN, og med Alvaro Pop som har hovedansvaret for ungdomssaker i permanent forum. Det jeg vil oppnå er et aktivt og representativt Youth Caucus som følger opp saker som er aktuelle for oss, og hvor vi i større grad kan bruke de tilgjengelige ressursene våre på å arbeide for urfolksungdom og benytte oss aktivt av de kanalene og plattformene vi har tilgang til, samt å søke nye måter å fronte våre saker.

Vil prøve å få med ungdommer fra alle regioner

Slik det er nå har mange regioner problemer med å stille i permanent forum, og særlig ungdommer er ofte underrepresenterte. Derfor vil Hætta Ophaug legge stor innsats i å få med ungdommer fra alle regioner, og sørge for at de som et minimum har de regionale talspersonene på plass til neste sesjon.

– Vi har allerede et godt og etablert caucus i drift, så det jeg først og fremst vil konsentrere meg om er å få med flere, og sørge for full, likeverdig og effektiv deltakelse fra alle regioner og grupper.

Representasjonen av samisk ungdom i permanent forum har økt veldig i det siste og er nå veldig solid, noe som gleder Hætta Ophaug.