NRK Meny
Normal

– Om du kun skal på én festival i sommer, kom hit

Om du bare skal velge en festival i sommer, så er det Riddu du skal velge, der får du noe du ikke får noen andre steder, lover festivalsjef Kirsti Lervoll.

Moana & the Tribe

Maori-bandet, Moana & the Tribe, fra New Zealand er bare en av de mange unike tingene ved årets Riddu Riđđu festival, forteller festivalsjefen.

Foto: Pressebilde

Riddu Riđđu programmet lover noe for enhver. Både for den med ett nysgjerrig språkøre eller to, men selvfølgelig også til de som ønsker å utvide sin musikkhorisont. I tillegg er det en festival for både store, små og de mellomstore.

Festivalen i Manndalen i Nord-Troms har noe for alle med andre ord.

Urfolksdronningen vender tilbake

Største signeringen til festivalen i år er Buffy Sainte-Marie, og akkurat det er festival-sjef Kirsti Lervoll storfornøyd med. Mange har nemlig ønsket at den berømte urfolksforkjemperen skulle komme tilbake til Riddu.

– I år har vi jo hentet tilbake urfolksdronningen Buffy Sainte-Marie, men hun er jo bare én av mange dyktige artister som skal stå på Riddu-scenen, forteller Lervoll.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Buffy Sainte-Marie

Canadiske Buffy Sainte-Marie har vært med på å gi urfolk mot verden over. I 2009 spilte hun på Riddu Riđđu. Nå vender hun tilbake.

Foto: Annie Leibotvitz

Artister med ferske album

I år har Riddu kunnet valgt på øverste hylle blant artister som har gitt ut album på samisk, skryter festivalsjefen.

– Det er ganske uvanlig at mange samiske artister gir ut album samme år, så det har virkelig vært artig å jobbe med årets program.
Andre artister som skal opptre er Elin Kåven, Ailu Valle, Lovisa Negga, Sančuari, Ánte Mihkkal Joavku, Violet Road, Admiral P, Moana & The Tribe, OKI, Radik Tyulyush og Iva Lamkum.

Iva Lamkum

Iva Lamkum er en singer/songwriter fra New Zealand.

Foto: Sabrina Hyde Photography


Av disse er det Lovisa Negga rykende fersk til årets program. Hun ble sluppet i dag, fredag. Hun synger på lulesamisk, og er fra svenskside av Sápmi. Ánte Mihkkal Joavku ble også sluppet i dag, han skal sammen med tre av sine barn ha en konsert der den tradisjonelle joiken blir ivaretatt.

Gleder seg mest til unike spesialbestillinger

Det festivalsjefen selv gleder seg mest til er spesialbestillingene de har gjort til årets festival.

– Det første jeg ønsker å trekke frem, er ett bestillingsverk mellom Norge, Sápmi og Russland. Nemlig Nordic Namgar.

OKI

Ainuartisten OKI spiller urfolksmusikk fra Japan.

Foto: Pressebilde

Bestillingsverket blir et møte mellom to forskjellige urfolkstemmer. En av musikerne til Mari Boine, Ole Jørn Myklebust, regisserer bestillingsverket.

Med Namgar Lhasaranova fra Buryatia i Russland (nord for Mongolia) og Sápmis egen Lawra Somby på laget, er det klart for et møte mellom to av de mest unike urfolksstemmene i verden i dag.

De jobbet med å realisere bestillingsverket siden 2011. Urpremieren til verket er selvfølgelig under Riddu Riđđu, og det kan kun oppleves på selve festivalen.

Venner over bålkaffe

Festivalen byr i år på et nytt konsept, døra til Riddu siidaen åpnes, der skal det nemlig være et mingle og aktivitetsområde hvor det kommer til å skje mye på dagtid, ivrer Lervoll.

– Det skal fungere som en arena for nettverksbygging, der man kan bygge vennskap over en kopp med bålkaffe.

Violet Road

Violet Road skal rocke på Riddu scenen denne sommeren.

Foto: Knut Aaserud / Pressebilde


Russiske, samiske og kvænske perspektiver vil bli lagt vekt på i siidaen. Med muligheter til å «droppe» innom duodji, matlaging, og andre spennende kurs.

Feirer språkåret

I år det språkår i Norge. Dette skal Riddu Riđđu feire med å presentere alle de 10 samiske språkene. I forbindelse med språkåret vil festivalen presentere enda et bestillingsverk.

Bestillingsverket inneholder sang på lulesamisk, ved Lovisa Negga. Nordsamisk monolog ved Sarakka Gaup. Dikterne Sigbjørn Skåden og Rawdna Carita Eira skal lage hvert sitt dikt som vil bli fremført på festivalen.

Barnefestival i år også

Selvfølgelig vil det også i år være egen barnefestival, og ungdomsprogram på Riddu Riđđu.

– Så om du bare skal på én festival i år, så må du komme på Riddu Riđđu. Her får du noe du ikke får noen andre plasser. Du får en miks av det samiske, men også det internasjonale, avslutter Kirsti Lervoll.

Kirsti Lervoll

Festivalsjef Kirsti Lervoll klarer nesten ikke å bestemme seg for hva hun gleder seg mest til i årets Riddu Riđđu.

Foto: Ørjan Bertelsen