Hopp til innhold

Riddu-artist bortført og drept

Gruppa Sotzil fra Guatemala var gjester under årets Riddu riddu. Torsdag ble lederen, Leonardo Lisandro Guarcax funnet drept.

Leonardo Lisandro

Leonardo Lisandro, her fra intimkonserten gruppa Sotzil holdt på Arctic Motell i Kautokeino

Foto: Ingeborg solvang, Sonar Film DA

Den Maya-indianske gruppen Sotzil, som avdøde Leonardo Lisondro Guarcax var lederen av, opptrådte på årets Riddu riddu festival. I forbindelse med besøket, dro de også på en rundtur i Finnmark, hvor de blant annet holdt en intim konsert i stor-lavvuen til Arctic Motell i Kautokeino, og gjestet NRK Sámi Radio i Karasjok.

Sotzil gjester Sami Rádio

Gruppa Sotzil besøkte NRK Sámi Radio. Her med tolk Ingeborg Solvang, og redaksjonssjef Maria Saijets til høyre for avdøde Lisandro.

Foto: Ingeborg Solvang, Sonar Film DA

Gruppa Sotzil, er forkjempere for Mayakulturen, og har lenge jobbet med revitalisering og søkt etter ur-uttrykket i Maya-musikken fra tiden før Columbus kom.

Tredje bandmedlemmet som er drept

Utpressinger og bortføringer rir Guatemala som en mare for tiden, og krever mange menneskeliv.

Leonardo Lisondro Guarcax var det tredje bandmedlemmet i gruppa Sotzil som er blitt drept på et år, på grunn av deres arbeid for å fremme Mayakulturen i Guatemala og internasjonalt.

Nybakt far

Lisandro var 32 år gammel. og arbeidet som rektor for en barneskole med 500 elever i de fattige områdene av Solola i Guatemala, et område med 100 % mayaer. Han var også familiemann, og var nybakt far da han besøkte Sápmi i sommer.

På tur til foreldremøte

Sist onsdag var han på tur til et foreldremøte på skolen, da han ble stanset og bortført. Kidnapperne fremla et betydelig krav om løsepenger, med trusler om å drepe han om ikke pengene kom umiddelbart. Lisandros far kontaktet blant annet den norske ambassaden, som jobbet iherdig med saken i samarbeid med lokale myndigheter. Men da de ankom Solola torsdags kveld, var Lisandro allerede funnet torturert og drept.

Riddu er i sorg

Ragnhild Dalheim Eriksen

Ragnhild Dalheim Eriksen sier at Riddu nå skal sette seg bedre inn i Mayaindianernes situasjon. (arkivfoto)

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Festivalsjef for Riddu riddu, Ragnhild Dalheim Eriksen, forteller at det har vært en tung dag på jobben:

–For Riddu er dette utrolig tøft. Vi er veldig lei oss idag, og kan nesten ikke fatte at det har hendt. I dag føler vi oss hjelpesløse i denne tragiske situasjonen, og det er ganske sikkert at urfolk andre steder i verden har en betydelig tøffere hverdag enn de småproblemene vi sliter med her , sier en beveget festivalsjef til NRK Sámi Radio.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK