Hopp til innhold

Klarer seg «alltid»

Lytt til erfarne fjellfolk, eller bare reindriftsutøvere.

Reindrift

Når idyllen brytes på fjellet, vet reindriftsutøvere å beholde roen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Mens andre får panikk når været skifter, speider reindriftsutøvere på stjernene.

Det er ikke snakk om noe spesiell genetikk, bekrefter professor ved Institutt for arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø, Rolf Anker Ims.

– Reindriftsutøvere er ikke annerledes enn andre. Det handler om ren erfaring og erfaringskunnskap som er bragt over generasjoner. De er på fjellet hele tiden, og har familietradisjoner som strekker seg tilbake til uminnelige tider, sier Ims til NRK Sám Radio.

Får ikke panikk

Kunnskapen går fra far til sønn og mor til datter, og det starter tidlig.

– Folk er vant til å være ute og ikke få panikk. De er til de grader vant til å klare seg, grave seg ned og leve på det de har. De kan hanskes med nær sagt enhver situasjon, og tar det med ro om noe skulle skje.

– Jeg har aldri vært redd, sier Aslak Persen Bals (82) i Kautokeino. Han har vært i hardt vær mange ganger, og er enig i at å unngå panikk er det viktigste.

Må følge reinen

– Når man har rein med seg vet flokken hvilken retning man skal gå. På denne siden av året vil de mest sydover, om våren nordover. Man skal bare følge reinen. Man kan ikke sette seg imot og føre reinen i feil retning.

Ferdes man uten rein, må man bli på stedet til været bedrer seg.

– Du må ikke miste fjellene du kjenner.

Bals var på reinflytting syd for Alta da han havnet i tykk skodde.

– Jeg jaget reinen og trodde jeg kjente plassen. Men det stemte ikke.

– Hva gjorde du da?

– Jeg gjorde ingenting. Når reinen ikke ville gå veien jeg ville jage dem, måtte jeg bare la de beite til de begynte å gå en helt annen retning.

Så stjernen

Etter hvert som han fulgte reinen, dukket snøskutersporet fra dagen før opp.

– Det lysnet opp og en stjerne åpenbar seg. Det viste seg, at stjernen som pleide å være øst for mitt øye, befant seg i vest.

– Ta med godt med klær og mat. Man vet aldri hva som skjer. Blir været dårlig, ta det med ro, er 82-åringens tips til andre enn reindriftsutøvere som skal ferdes på fjellet.

Korte nyheter

  • Oppdrettsselskap bidrar til åpning av vei

    Båtsfjord kommune melder på sin nettside at de i år har, som tidligere år, fått et betydelig økonomisk bidrag fra oppdrettsselskapet SalMar til åpning av Syltefjordveien.

    – Dette muliggjør åpning av veien tidligere enn hva som ellers ville vært mulig.

    Kommunen skriver at på dagtid i ukedager, mellom klokken 07.00 til klokken 15.00, vil veien fra bommen være å betrakte som anleggsområde. Det er dermed forbudt for publikum å ferdes langs veien på grunn av sikkerhet.

    – Etter hvert som veien åpnes, vil snøscooterløypene som går langs veien stenges.

    Uteetaten har begynt arbeidet og har som mål å åpne veien så snart forholdene tilsier at det er mulig.

  • Rykket ut etter melding om en bilbrann

    110 Finnmark melder på sosiale medier at brannvesenet i Kautokeino har rykket ut.

    Årsaken til utrykningen er en melding om en bilbrann.

    Bilen skal ha begynt å brenne utenfor Kautokeino. Det er ingen personer som er skadet, og 110-sentralen opplyser at alt er under kontroll.

  • Davvi-Norgga áibmolatnja fas rabas: – Šállošat boasttuvuođaid váikkuhusaid

    Davvi-Norgga áibmolatnja rahpasii fas ikte bearjadaga, maŋŋá go Avinor šattai girdijohtolaga bissehit guhtta diimmu. Sárasneahtas dat lei sivva. Avinor šálloša buohkaide geaidda áibmolanja gidden váikkuhii.

    – Buot vuogádagat leat dárkilit iskojuvvon, ja mii sáhttit máhccat dábálaš doibmii. Mii šállošat dáid boasttuvuođaid váikkuhusaid sidjiide geat eai leat ollen dohko gosa galge dán eahkeda, ja buohkaide earáide geaidda dát lea čuohcan.

    Sárasneahtas lei sivva Bådådjo rájes ja davás.