NRK Meny
Normal

Derfor ser vi regnbuer som denne

Hva er det egentlig med været i Karasjok i dag som gjør at vi får en regnbue så fin som den på bildet over?

Regnbue

Slik så regnbuen ut mellom Karasjok og Karigasniemi i ettermiddag. – Et fenomen som oppstår kun når forholdene ligger til rette, forklarer meteorolog. Bildet er tatt med iphone.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

– Sol og regn samtidig. Solstråler som skinner gjennom regndråper, rett og slett. Og litt flaks, forteller vakthavende meteorolig Sivim Müller.

Og det er fint med litt flaks på værfronten i dag. I morgen kommer nemlig et lavtrykk som fører med seg både snø, sludd og regn, på selveste Kristi Himmelfartsdag.

– Ingenting stort å glede seg over, med andre ord?

– Nei dessverre. Men på 17. mai blir det varmt og fint hos dere i Øst-Finnmark. Kanskje det dukker opp flere regnbuer da, forteller Müller.

Rik av regnbue

En gammel historie forteller om hvordan man i enden av en regnbue kan finne en gryte full av gull. Men det skal visstnok ikke være så lett, ifølge meteorologen:

– Nei, hehe.. En regnbue forandrer plass på himmelen avhengig av hvor du står og ser på den fra. Så enden av regnbuen finner du nok aldri, dessverre. Ei heller gryta med gull..

Video av regnbuen mellom Karasjok og Karigasniemi. Ikke et sjeldent syn, men mye skal ligge til rette. Foto: Dragan Cubrilo

På spørsmål om vi i Karasjok opplever færre regnbuer enn andre steder på grunn av kulda, kommer meteorologen med en logisk og betryggende forklaring:

– Det er nesten tvert imot. Det må ikke være varmt for å kunne se regnbuer. De oppstår også i snøkrystaller på himmelen. Det betyr at hvis man kikker opp når det er kaldt, kan du være så heldig å få oppleve regnbuer også på vintertid, i form av isskyer i høyden, forklarer Müller.

Med ryggen til

Én ting er viktig å huske hvis du ønsker å speide etter dette vakre værfenomenet på sommerstid: du må stå med ryggen til sola. Solstrålene må nemlig nå frem til regndråpene for å skape det optiske fargespekteret.

– Hvordan er det mulig at sola og regndråper kan skape så mange farger samtidig, i striper?

– Lyset kommer inn i selve dråpen, og blir reflektert forskjellig etter bølgelengde. Det skaper fargene. De blir separert, derfor stripene, avslutter Müller.

Her er værmeldingen for de kommende dagene, i tilfelle du plutselig skulle få lyst til å dra på regnbue- og gullgrytejakt:

  • Lavtrykk torsdag, med to til tre plussgrader. Mye nedbør i form av regn, snø og sludd. Snøgrensa er satt til mellom 100 og 400 meter.
  • Finere og varmere vær nærmere helgen, gradene vil stige betraktelig. Ingen nedbør, men det er sjanse for lengre perioder med oppholdsvær uten sol.